Vind jouw tuincentrum

Een vlindertuin inrichten (Deel 1)

Tegenwoordig zie je ze een stuk minder vaak; vlinders. Dit komt door de verstedelijking van Nederland. Er zijn veel minder geschikte plekken voor de vlinders om in te leven. Sommige vlindersoorten zijn in Nederland al niet meer te vinden, omdat hun leefgebieden zo veel kleiner zijn geworden.

Dit is natuurlijk erg jammer, want vlinders zijn niet alleen erg mooi om naar te kijken, maar ook een belangrijk deel van het ecosysteem. Vlinders bestuiven bloemen en sommige andere dieren eten rupsen, poppen of vlinders. Wanneer de vlinders verdwijnen heeft dit invloed op de planten en dieren in onze omgeving. Gelukkig kan iedereen met een tuin de vlinders helpen te overleven! Wij vertellen in deze artikelen hoe je jouw tuin omtovert in een vlindertuin.

Eten voor vlinders

Vlinders eten voornamelijk de nectar van bloemen (sommige vlindersoorten houden van rottend fruit). Om vlinders naar jouw tuin te laten komen heb je dan ook bloeiende planten nodig in je tuin. Om zo lang mogelijk van de vlinders te kunnen genieten en ze zo goed mogelijk van nectar te voorzien moet je er voor zorgen dat je vlindertuin bloeit van de lente tot de herfst.

Lentebloeiers die veel vlinders trekken zijn bijvoorbeeld:

Voorbeelden van aantrekkelijke zomerbloeiers voor in je vlindertuin zijn:

  • Lavendel: de meeste soorten bloeien in juni en juli, maar er zijn ook soorten die tot augustus blijven bloeien.
  • Vlinderstruik (hoe kan het ook anders?): bloeit vanaf juli.
  • IJzerhard: bloeit vanaf juli tot november.

Herfstbloeiers die onmisbaar zijn in je vlindertuin zijn onder andere:

  • Hemelsleutel: bloeit van juli tot september.
  • Herfstaster: deze plant is familie van de vlinderstruik en bloeit van september tot oktober.
  • Klimop: bloeit van september tot in december.

De meeste van deze planten moeten 1 à 2 keer per jaar worden gesnoeid. Zo blijven ze jarenlang mooi en krijgen ze veel bloemen. Natuurlijk zijn dit niet de enige planten die je in jouw vlindertuin kunt plaatsen. Hulp nodig met snoeien? Zo snoei je een lavendel!

Bekijk ons overzicht van tuinplanten voor meer ideeën.

Vlinders kunnen vaak niet zo ver vliegen, dus is het ook belangrijk om te zorgen dat ze hun eitjes in je vlindertuin kunnen leggen. In Een vlindertuin inrichten deel 2 leggen we uit welke planten belangrijk zijn en hoe je het beste de tuin kunt indelen. Zo krijg je zo veel mogelijk vlinders in jouw vlindertuin!