Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Tuinkalender maart 2023: zo maak jij jouw tuin klaar voor het voorjaar

Maart is een belangrijke maand voor tuiniers. Het is de tijd om jouw tuin voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Met onze tuinkalender maart 2023 kan jij gemakkelijk bijhouden welke taken je deze maand moet uitvoeren om een gezonde en kleurrijke tuin te hebben. Hieronder vind je een uitgebreide tuinkalender voor de maand maart 2023.

Voorbereidingen

In maart is het belangrijk om je tuin voor te bereiden op het nieuwe groeiseizoen. Hier zijn een aantal zaken die je kunt doen om je tuin voor te bereiden op het voorjaar:

 • Maak de grond los: Het is belangrijk om de grond los te maken om de luchtcirculatie te verbeteren en de wortels van planten te laten groeien. Gebruik een tuinvork of schoffel om de grond los te maken.
 • Voeg compost toe: Compost verbetert de kwaliteit van de grond en geeft voedingsstoffen af aan de planten. Voeg compost toe aan de grond en meng het door de bovenste laag.

Onderhoud in de tuin in Maart

Planten en bloemen

Maart is het begin van het nieuwe tuinseizoen. Het is tijd om jouw tuin weer kleur te geven met lentebloemen. Denk bijvoorbeeld aan krokussen, narcissen en tulpen. Ook kan je deze maand beginnen met het zaaien van zomerbloemen, zoals zinnia's en cosmos. Hieronder vind je een overzicht van de planten en bloemen die je deze maand kunt planten:

 • Lentebloemen: krokussen, narcissen, tulpen, hyacinten, blauwe druifjes, sneeuwklokjes
 • Zomerbloemen: zinnia's, cosmos, afrikaantjes, leeuwenbekjes, goudsbloemen, slaapmutsjes

Verwijder ook de winterbescherming van jouw planten en controleer of er geen schade is ontstaan tijdens de winter. Zo kan je eventuele problemen op tijd oplossen.

Maart is ook een goede tijd om jouw groentetuin te planten. Denk hierbij aan groenten als sla, spinazie, radijs en boerenkool. Het is belangrijk om de grond goed voor te bereiden en te bemesten voordat je begint met planten. Zo kan je ervoor zorgen dat jouw groenten gezond en smaakvol worden.

Zaaien

Maart is een goede tijd om te beginnen met het zaaien van zaden voor bloemen, groenten en kruiden. Hier zijn een aantal zaden die je in maart kunt zaaien:

 • Bloemen: Zonnebloemen, viooltjes, petunia's en lobelia's.
 • Groenten: Rucola, radijsjes, spinazie en tuinbonen.
 • Kruiden: Basilicum, peterselie, bieslook en dille.

Snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je tuin. Hier zijn een aantal planten die je in maart kunt snoeien:

 • Rozen: Snoei rozenstruiken tot ongeveer 30 centimeter boven de grond.
 • Fruitbomen: Snoei fruitbomen om de groei te bevorderen en ziektes te voorkomen.
 • Lavendel: Snoei lavendel tot ongeveer 10 centimeter boven de grond.

Maart is ook de ideale maand om jouw bomen en struiken te snoeien. Snoei voordat ze gaan groeien om ze te vormen en een goede groei te bevorderen. Hieronder vind je een overzicht van de bomen en struiken die je deze maand kunt snoeien:

 • Rozen: snoei de struiken tot ongeveer 20-30 cm boven de grond
 • Fruitbomen: snoei de takken die naar binnen groeien en de takken die elkaar kruisen
 • Struiken: snoei de takken die ouder zijn dan drie jaar en de takken die naar binnen groeien.

Controleer ook of er nog dood hout is dat verwijderd moet worden. Dit kan ziektes en plagen voorkomen.

Onderhoud

Het is belangrijk om je tuin regelmatig te onderhouden om ervoor te zorgen dat deze gezond blijft. Hier zijn een aantal tips voor het onderhoud van je tuin in maart:

 • Water geven: Geef planten water als de grond droog aanvoelt.
 • Onkruid wieden: Verwijder onkruid om te voorkomen dat ze de groei van andere planten belemmeren.
 • Bescherming tegen vorst: Bedek gevoelige planten met een doek of vlies om ze te beschermen tegen vorst.

Gras

Het gazon heeft ook aandacht nodig in maart. Verwijder eventueel mos en onkruid en strooi kalk om de zuurgraad van de grond te verminderen. Daarnaast is het tijd om het gazon te bemesten en te zaaien als dit nodig is.

Terras en tuinmeubelen

Niet alleen de planten en het gras hebben aandacht nodig in maart, ook het terras en de tuinmeubelen kunnen een opfrisbeurt gebruiken. Maak uw tuinmeubelen schoon en controleer of er geen reparaties nodig zijn. Daarnaast is het belangrijk om het terras te reinigen en eventueel te behandelen met een speciale beschermingslaag.

Met onze tips kunt u uw tuin in maart 2023 gemakkelijk onderhouden en voorbereiden op het voorjaar en de zomer.