Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe u met graszoden en worteldoek een onderhoudsvrije tuin creëert

U wilt graszoden leggen, maar weet niet goed hoe en wanneer u hiermee moet beginnen. Het beste moment om graszoden te leggen is aan het begin van het groeiseizoen. Hoe u graszoden legt en of het nut heeft om eerst worteldoek onder uw gazon te leggen, vertellen we u graag in deze blog.

Wel of niet worteldoek onder graszoden leggen

Voordat u aan de slag gaat, vraagt u zich af of het helpt om worteldoek onder uw graszoden te leggen. Worteldoek is gemaakt van zwart polyester dat wel water, maar geen licht en wortels doorlaat. Daarom is een andere benaming ook wel anti-worteldoek. Gebruik worteldoek onder bestrating of grind om onkruidvorming tegen te gaan. Is het ook aan te raden om worteldoek te gebruiken voordat u graszoden gaat leggen? Helaas werkt worteldoek niet wanneer u een gazon aan wilt leggen. Vaak komen er onkruidzaden in het gras terecht, waardoor uw grasveld binnen de kortste keren alsnog bezaaid is met hardnekkige plantjes. Op welke plekken kunt u wel worteldoek gebruiken?

  • onder gesloten verhardingen, zoals tegels en vlonders;
  • onder half verhardingen, zoals een oprit met grind, boomschors of split.

Worteldoek bestrijdt niet alleen onkruid, maar brengt ook een handige scheiding aan tussen de ondergrond en het split of de kiezels. Worteldoek is verkrijgbaar bij Tuincenter Vincent op rol met een handige vakverdeling. Hierdoor snijdt u gemakkelijk vakken uit voor bijvoorbeeld beplanting. Vraag gerust advies aan een van de medewerkers die in het tuincentrum rondlopen.

Hoe u onkruid in uw gazon voorkomt

Worteldoeken zijn dus effectief onder gesloten of halfgesloten verhardingen, maar zullen onder graszoden weinig uithalen. Hoe voorkomt u dan onkruidgroei in uw prachtige gazon? Maai uw gazon allereerst niet te kort. Als het gras te kort is, kan het zich minder diep wortelen en droogt het sneller uit. En wanneer uw gras in slechte conditie is, zal onkruid sneller vat krijgen op uw gazon. Daarnaast is het verstandig uw gazon voldoende voeding te geven, zodat het een betere weerstand opbouwt. Wij raden u aan ongeveer drie keer per jaar, in het voorjaar, in het najaar en in de zomer, uw gazon te bemesten. Gebruik voeding die in ieder geval de meststoffen stikstof, fosfor en kalium bevat. De voeding die u bij Tuincenter Vincent aantreft, bevat alle juiste voedingsstoffen om uw gazon groen en gezond te houden. 

Stap voor stap gazon aanleggen met graszoden

Voordat u zich überhaupt zorgen kunt maken over onkruid, is het eerst belangrijk om uw graszoden op de juiste manier te leggen. Met deze tips creëert u snel en gemakkelijk het gazon van uw dromen:

  • bereken het aantal graszoden dat u nodig hebt en bestel deze in de webshop van Tuincenter Vincent;
  • spit de toplaag van de grond (10-15 cm) om;
  • verwijder stenen en andere oneffenheden en hark de bovenlaag los;
  • meng compost en potgrond door de bovenlaag en egaliseer de grond daarna door deze aan te stampen;
  • maak de grond nat voordat u de graszoden legt;
  • rol nu de graszoden uit en laat ze goed op elkaar aansluiten;
  • stamp de zoden goed aan en steek de kantjes af met een kantafsteker;
  • besproei de graszoden in de twee weken na het leggen dagelijks en bemest het gazon regelmatig.

Worteldoek en graszoden voor een prachtig onderhouden tuin

Door worteldoek en graszoden in te zetten creëert u een tuin om trots op te zijn. Als u worteldoek onder uw oprit gebruikt en uw graszoden op de juiste manier legt, hebt u zelfs nauwelijks omkijken naar uw tuin. Breng een bezoek aan Tuincenter Vincent en ontdek zelf wat onze producten voor uw tuin kunnen betekenen! 

Adv. Bol.com Gardena