Vind jouw tuincentrum

Lekker knal en heel exotisch

Genieten doen we graag; tuinieren wat minder. Toch is een tuin vol bloemen ons ideaal. De daglelie - of Hemerocallis zoals de Latijnse naam luidt, is winterhard maar heeft een exotische uitstraling met zijn grote lelieachtige bloemen. Neem daarbij de goede prestatie: weinig tot geen last van plagen, geen neiging tot woekeren en een bloei die wekenlang aanhoudt. Echt planten voor de heb dus.

Deze daglelies zijn in bijna alle kleuren van de regenboog te krijgen en de witte, roze, paarsblauwe en gele varianten zijn werkelijk schitterend. En met zijn grasachtige uitstraling past de daglelie bijzonder goed in onze trendy tuinen. Het blad van de plant groeit in fonteinvorm en kent net als gras verschillende breedtes.

Een klein soortje; Hemerocallis minor is, zoals de naam als aangeeft, een variant met smal blad en wordt max. 45 cm. hoog, zijn boterbloemgele bloemen staan wijd open. Er zijn ook soorten met breder blad en sierlijke opgaande groeiwijze, wat vooral als de grote bloemstengels vol bloemen zitten die statig boven de plant uitrijzen prachtig om te zien is. De tot één meter opgroeiende ‘Catherine Woodbury’ met zijn orchideeroze bloemen is daar een mooi voorbeeld van. De witte varianten Hemerocallis ‘Moon Madonna’ en Hemerocallis ‘Serena Madonna’, krijgen zo tegen het einde van juli grote lelieachtige bloemen in een tint die het beste als warm wit is te omschrijven.

Daglelies staan graag op een zonnige plek en verdragen de meeste gronden, wel houden ze van wat vocht. Kurkdroog zand is te verbeteren door er veel compost doorheen te mengen.

Nieuwsgierig geworden, kijk eens op het web en neem een voorproefje:
www.hemerocallis.nl; www.kwekerij-joosten.nl; www.eurocallis.com; www.daglelies.be.