Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Tuinkalender voor de maand december

Welkom bij onze tuinkalender voor de maand december, inclusief tips voor kerstdecoratie in uw tuin! In dit artikel zullen we u informeren over de verschillende taken die u kunt uitvoeren in uw tuin tijdens deze feestelijke maand. Of u nu een ervaren tuinier bent of net begint met tuinieren, onze tips zullen u helpen om uw tuin in topconditie te houden en tegelijkertijd een feestelijke sfeer te creëren.

Voorbereiding

Voordat u begint met tuinieren in december, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u over de juiste gereedschappen beschikt. Controleer uw tuingereedschap op schade en maak het schoon voordat u aan de slag gaat. Zorg er ook voor dat u warme kleding draagt om uzelf te beschermen tegen de kou.

December tuinkalender

Snoeien

Een van de belangrijkste taken in december is het snoeien van uw planten en bomen. Het snoeien van uw planten zorgt ervoor dat ze gezond blijven en zich goed kunnen ontwikkelen. Verwijder dode takken en knip de takken terug tot net boven een gezonde knop. Houd er rekening mee dat niet alle planten in december gesnoeid mogen worden, dus controleer eerst welke planten geschikt zijn om te snoeien.

Bescherming

Het is ook belangrijk om uw planten te beschermen tegen de kou. Bedek gevoelige planten met tuinvlies om ze te beschermen tegen vorst en wind. Zorg er ook voor dat u vorstgevoelige planten naar binnen haalt of bedekt met stro of bladeren.

Bollen planten

December is de perfecte maand om bloembollen te planten. Plant tulpen, narcissen en krokussen in uw tuin om volgend voorjaar te genieten van een kleurrijke tuin. Graaf gaten in de grond en plaats de bollen met de puntige kant omhoog. Bedek de bollen met aarde en geef ze water.

Kerstdecoratie

Naast het verzorgen van uw planten en bloemen, kunt u uw tuin ook versieren met kerstdecoratie. Plaats bijvoorbeeld een kerstboom in uw tuin en versier deze met lichtjes en kerstballen. Hang ook lichtjes op rondom uw tuin en creëer een feestelijke sfeer. U kunt ook kerstkransen maken en deze ophangen aan uw voordeur of tuinhek.

Composteren

December is ook een goede tijd om te beginnen met het maken van compost. Verzamel bladeren en ander tuinafval en voeg het toe aan uw composthoop. Door compost te maken, verrijkt u de bodem en voegt u waardevolle voedingsstoffen toe aan uw planten.

Tuinonderhoud

Tijdens de wintermaanden is er minder te doen in de tuin, maar het is nog steeds belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Verwijder gevallen bladeren en ander afval om te voorkomen dat uw tuin verstikt raakt. Controleer ook regelmatig op ongedierte en ziektes en neem indien nodig maatregelen om ze te bestrijden.

Feestelijke maaltijden uit de tuin

December is niet alleen de maand van kerstdecoratie, maar ook de maand van gezellige diners en feestelijke maaltijden. U kunt uw gasten verrassen met gerechten die u zelf uit uw tuin heeft geoogst. Denk bijvoorbeeld aan wintergroenten zoals spruitjes, boerenkool en wortels. Maar ook kruiden zoals tijm, rozemarijn en salie kunnen heerlijke smaakmakers zijn.

Tuinplanning

December is ook een goede maand om alvast te beginnen met de planning voor volgend jaar. Maak een lijst van welke planten u wilt kopen en waar u deze wilt plaatsen in uw tuin. U kunt ook alvast nadenken over de indeling van uw tuin en welke veranderingen u wilt aanbrengen. Door op tijd te beginnen met de planning, kunt u volgend jaar optimaal genieten van uw tuin.

Conclusie

December is een belangrijke maand voor tuiniers. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en de juiste zorg te bieden aan uw planten, zorgt u ervoor dat uw tuin gezond blijft tijdens de wintermaanden en in het voorjaar weer tot leven komt. Met de juiste kerstdecoratie en feestelijke maaltijden uit uw eigen tuin, kunt u daarnaast een gezellige sfeer creëren en optimaal genieten van de feestdagen. We hopen dat onze tips u hebben geholpen om uw tuin in topconditie te houden en tegelijkertijd te genieten van de gezellige sfeer in december.