Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

De perfecte tuinkalender voor januari: Tips en trucs voor tuinieren in de koudste maand

Januari is het hoogtepunt van de winter op het noordelijk halfrond, maar de tuin hoeft niet dood te zijn. Met de juiste planning en voorbereiding kan januari een geweldige tijd zijn om je tuin voor te bereiden op het komende groeiseizoen. Als je op zoek bent naar tips en trucs om je tuin te laten bloeien in de koudste maand, dan ben je bij ons aan het juiste adres. In dit artikel geven we je de perfecte tuinkalender voor januari en advies over hoe je het beste uit jouw wintertuin kunt halen. Van het kiezen van de juiste planten tot het verzorgen van de grond en het warm houden van de tuin tijdens het koude weer, we behandelen alles wat je moet weten om jouw tuin klaar te maken voor de lente. Dus pak je handschoenen en laten we beginnen!

CyclaamTrompet narcis

De juiste planten kiezen voor januari

Het eerste wat je moet doen is de juiste planten voor je tuin kiezen. Als je in een koud klimaat tuiniert, kun je alleen bepaalde planten kweken. Om de beste planten voor je tuin te kiezen, moet je je winterhardheidszone kennen. Dit is het klimaat waar je woont op basis van de gemiddelde jaarlijkse minimumtemperatuur en wordt bepaald door de plaatselijke weerdienst. Je kunt jouw winterhardheidszone vinden op de lokale weerwebsite. Deze vertelt je het gemiddelde aantal dagen van elke maand dat de grond boven de 50 graden is. Hoe hoger het getal, hoe langer het groeiseizoen. Om de juiste planten te kiezen, zoek je de winterhardheidszone op die overeenkomt met je plantgebied. Kies vervolgens planten die twee of drie winterhardheidszones lager zijn dan je plantgebied. Als je bijvoorbeeld tuiniert in een tuin met zone 9, moet je planten kiezen die geschikt zijn voor zone 7 of 8. Vergeet niet dat de winterhardheidszones slechts gemiddelden zijn, dus het is mogelijk dat je in een hogere zone vorst krijgt. Het is ook vermeldenswaard dat sommige planten minder winterhard zijn dan hun groeizone aangeeft. Dit komt omdat veel factoren van invloed zijn op de winterhardheid van een plant, zoals bodemgesteldheid, zonneschijn en vochtigheid. Hierbij 10 tuinplanten die bloeien in Januari:

  • Cyclaam
  • Viburnum
  • Etanthis
  • Trompet Narcis
  • Winterviolen
  • Winterjasmijn
  • Winterheide
  • Gele kornoelje
  • Sneeuwklokje
  • Dopheide

De grond verzorgen

Het eerste wat je in januari wilt doen, is de grond verzorgen. Omdat je niet direct in bevroren grond kunt planten, moet je er alles aan doen om de grond klaar te maken voor het planten. De beste manier om dit te doen is met veel compost. Als je niet genoeg compost hebt om de hele tuin te bedekken, kun je de grond ook bedekken met kranten of karton om de bodem beter te isoleren. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar geef niet zoveel water dat hij drassig wordt. Om te testen hoe vochtig de grond is, graaf je ongeveer 6 centimeter in en knijp je er met je vingers in. Als het droog aanvoelt, geef dan nog een keer water.

De tuin warm houden

Zodra je de grond hebt verzorgd, wil je de tuin warm houden. De beste manier om dit te doen is met behulp van een tuindeken. Je kunt ook stro of hooi gebruiken, maar een tuindeken is beter omdat het behandeld is tegen ongedierte en onkruid. Je moet de hele tuin bedekken, inclusief de paden, en ervoor zorgen dat de randen worden vastgezet met bakstenen, stenen of palen, zodat ze niet wegwaaien. Zorg ervoor dat je de deken verwijdert voordat je je zaden plant, zodat ze niet oververhit raken. Je kunt ook een warmtebron gebruiken om je tuin warm te houden. Dit kan van alles zijn, van een lamp tot een vogelverschrikker, zolang het maar veilig is. Hoe dichter bij de planten, hoe beter.

Snoeien en bemesten

Er zijn twee planten waarvoor je meteen moet snoeien: wijnstokken en rozen. Als je wijnstokken of rozen in je tuin hebt, knip dan meteen al het dode hout weg. Dit helpt plagen en ziekten te verminderen en bevordert ook nieuwe groei. Je kunt ook andere houtachtige planten snoeien, zoals struiken, bomen en bessenstruiken. Je kunt deze planten echter beter later in het jaar snoeien, omdat ze in de winter actief groeien. Wat de bemesting betreft, kun je beginnen met het toevoegen van een laag compost aan de grond in elk plantbed. Als je tijd hebt, kun je ook beginnen uw grond te voeden met een meststof, zoals compost of mest.

 

 

Winter onkruid en ongedierte

Je kunt ook tijdens de winter afrekenen met onkruid en ongedierte in je tuin. Als je breedbladig onkruid ziet, kun je het doden door het te verstikken met kranten of karton. Zorg ervoor dat u het papier en het onkruid verwijdert zodra het weer warmer wordt, zodat je je planten niet beschadigt. Je kunt ook voorkomen dat onkruid verder groeit met een laag mulch. Als je ongedierte ziet, kun je het doden met zeepwater, een mengsel van water en plantaardige olie of een zelfgemaakte pyrethrumspray. Als het ongedierte echter invasief is, kun je het beste je gemeente bellen om te vragen of het gedood mag worden.

Planten bedekken en beschermen

Sommige planten in je tuin kunnen ook extra bescherming nodig hebben. Als je wortelgroenten kweekt, zoals wortelen, aardappelen en bieten, bedek ze dan met stro, hooi of stro om ze te beschermen tegen de kou en te voorkomen dat ze bevriezen. Ook planten die gevoelig zijn voor strenge vorst, zoals broccoli, kool en bloemkool, kun je afdekken. Kweek deze in potten of verhoogde bedden, of in een kas of koude bak.

Planten bedekken en beschermen in de winter

Water geven in de winter

Je kunt je planten het beste vroeg in de ochtend of 's avonds water geven, wanneer de grond niet bevroren is en het water de kans heeft om in te zakken voordat de grond weer bevriest. Geef uw planten geen water bij strenge vorst, want het water kan als bevriezingsmiddel fungeren. Als je je tuin in de winter water moet geven, gebruik dan warm water. Dan zakt het water in de grond en bevriest het minder snel. Om te voorkomen dat je planten het te koud krijgen, moet je het water in beweging houden zodat het niet op de grond blijft staan. Je kunt je planten ook besproeien met waterslangen, zodat ze niet bevriezen. Als je geen tuin hebt, maar toch je handen vuil wilt maken, kun je altijd een composthoop beginnen en je tuin helpen om nog jaren te bloeien. Een goede composthoop is de perfecte manier om uw keuken- en tuinafval te recyclen en om te zetten in rijke grond voor je tuin. Maar hoe maak je eigenlijk een composthoop? Geen zorgen, wij hebben het voor je geregeld. Lees verder en ontdek hoe je de beste compost maakt.

Composteren

Als je compost hebt dat klaar is met composteren, kun je er compost van maken. U kunt dit in de winter doen, omdat de grond dan bevroren is en u het de rest van het jaar niet kunt omzetten. U kunt uw afgewerkte compost op een hoop leggen en in de kou laten liggen. Dit voorkomt dat het te warm wordt. Na een paar maanden zou u compost moeten hebben, die u in uw tuin kunt gebruiken. U kunt composteren gebruiken om uw grond in het voorjaar sneller warm te krijgen en om uw grond het hele jaar door gezond te houden. U kunt het ook gebruiken om uw planten te verrijken en ze groter, beter en sneller te laten groeien. Composteren is een geweldige natuurlijke meststof voor al uw planten.

Tips voor een succesvolle wintertuin

Als je een succesvolle wintertuin wilt, moet je een paar dingen doen. Ten eerste, wacht niet tot de lente om te beginnen met tuinieren. U kunt al in oktober beginnen, als u dat wilt. U kunt zelfs al in augustus beginnen met het binnen kweken van sommige planten. Dit heet het kweken van planten onder licht, of fotoperiodieke planten. Je kunt beginnen met sla, kruiden en wortelgroenten zoals wortels en radijsjes. Zorg ervoor dat je je tuin goed bewaterd houdt, vooral als je planten onder licht kweekt. Zo groeien ze sneller. Als je planten onder verlichting wilt kweken, zorg er dan voor dat ze genoeg licht krijgen. Je kunt LED-lampen of TL-buizen gebruiken om ervoor te zorgen dat ze genoeg licht krijgen. Dat is alles wat je moet weten om je tuin te laten bloeien in de winter. Nu is het jouw beurt om deze tips in praktijk te brengen.