Vind jouw tuincentrum

Grote maten

Regelmatig word ik gevraagd naar de tuintrends in Nederland te kijken. Welke nieuwe zaken zijn echt nieuw? Wat is populair bij de tuinbezitters?

Meestal probeer ik de vraag te verleggen door het vooral niet te hebben over de tuininrichting maar over de tuingebruikers. “De tuin heeft volgens mij helemaal geen trends nodig”, opper ik dan. “Het gaat erom dat de gebruiker zich prettig voelt en dat kan ook best zonder de laatste nieuwtjes op het gebied van meubels, accessoires of bestrating”.

Soms lijkt mijn uitleg begrepen te worden, soms ook niet. Dan ga ik nog een stapje verder en vertel dat onderhoudsarm wel heel populair is en dat heel veel mensen een verkeerde energiebalans in hun tuin hebben. Dan is het even stil aan de andere kant en wordt niet meer gedacht aan de laatste barbecue op elektra. Energiebalans zegt u? “Ja, de tijd die de tuin van mensen vraagt mag niet meer zijn dan zij er aan willen besteden”, leg ik uit.

Vanaf dat moment begint het gesprek pas goed en hebben wij het over alles wat een tuin mooi kan maken. Vaak hoor ik dan ook meer over de interviewer dan zij van mij. Totdat het op z’n laatst toch weer over het tuinnieuws gaat want dat was de opdracht en morgen moet de tekst geleverd worden. En natuurlijk weet ik dan van alles te noemen over duurzame pergola’s, kleurrijke wanden, comfortabele overkappingen en grote maten tegels.

Maar stiekem hoop ik dat zij het belang van de trends na ons gesprek op juiste waarde weten te schatten.

Ben van Ooijen
De initiatiefnemer van De Tuinen van Appeltern

www.tuinen.nl