Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Aandacht voor de vogels

Bij deze aanhoudende kou hebben de tuinvogels onze aandacht hard nodig. Met schuilstruiken in de tuin zijn ze blij, zoals u vorige week kon lezen, maar ook zoeken ze nu naar voedsel. Bijvoederen kan op het moment door vetbollen en zaadsilo’s op te hangen, maar straks in het vroege voorjaar kunt u structureel iets doen door vogelvriendelijke struiken te planten.

Vogels vervullen een belangrijke rol in de tuin, ze eten namelijk een enorme hoeveelheden vervelende en schadelijke insecten. Plant daarom de heesters waar ze gek op zijn, zoals de bes- en botteldragende soorten. De vruchten van een sierappel smaken ons niet echt, maar vogels eten ze graag. En neem de inheemse sneeuwbal - Viburnum Opulus, een heester met prachtige witte bloemschermen in mei en helderrode bessen in de sneeuw. Ze blijven lekker lang hangen, zodat de vogels er nu van kunnen smikkelen. Gaat u dit voorjaar de tuin renoveren, denk dan terug aan de sneeuw en zorg voor bes en zaaddragers. Deze zijn te vinden onder de bomen, struiken en tuinplanten, ze zijn fraai en geven zoveel meer.

Vogels zijn bovendien dol op een natuurlijke tuin; de daarin te vinden scharrelhoekjes, als houtwallen, heggen, bosjes en de min of meer geordende chaos rondom de composthoop vinden ze heerlijk. Laat ook eens zo’n uit zijn krachten gegroeide conifeer staan, het olijke winterkoninkje nestelt zich er graag in. Door nu al nestkastjes op te hangen hebben de vogels een kant en klaar nest. Maar let op dat het nest de juiste vliegopening heeft. De in uw tuin huizende vogels als pimpelmees of boomkruiper zijn nogal kieskeurig en vragen om de juiste vliegopening.

Wat de voeding betreft: probeer de vogels een gevarieerd voedselaanbod te geven. Dit kan door pindakaas op een boom te strijken, een gedroogde zonnebloem vol pitten neer te leggen en havermout op de grond of voederplank te strooien zodat de roodborstjes hiervan kunnen smikkelen. Wees wel attent op de katten in de buurt, maar vogels zijn slim, heeft u een schuilstruik in de buurt geplant dan zoeken ze daar al snel bescherming!

Op zoek naar een vogelvriendelijke tuin? Kom eens langs of bereid u voor op www.vogelbescherming.nl.