Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Een terrasvlonder, je tuin kan niet meer zonder

Of je nou op zoek bent naar een ondergrond voor je nieuwe terras, looppad of extra zithoekje in je tuin, vlonders bieden voor elke situatie de oplossing. Wellicht denk je bij het woord vlonders nog aan de traditionele houten planken die na één winter glad en rottig worden. Snappen we! Maar dit is inmiddels een achterhaald beeld. Ook op dit gebied heeft innovatie zijn werk gedaan. Neem van ons aan, een vlonder zal ik geen enkele tuin misstaan. Naast het eerdergenoemde hout worden tegenwoordig ook andere materialen gebruikt zoals composiet. Om jou op weg te helpen bij het maken van de beste keuze voor vlonderplanken leggen we graag kort en bondig uit wat de grootste verschillen zijn.

Oud vertrouwd hout

Hout kennen we allemaal, maar ook hier zijn verschillen groot waar het aankomt op vlonders. Ga je voor hardhout of geïmpregneerd hout? Naast dat het natuurlijk een kwestie van smaak en gekozen stijl van je tuin is, spelen ook een aantal praktische aspecten een rol. Zo is hout vaak de meest voordelige optie, maar hangt dat wel samen met de keuze voor het soort hout. Bij geïmpregneerd hout zijn er verschillende soorten hout gebruikt en dit kan daardoor voordeliger worden gefabriceerd. Zo is er duurder hout aan de oppervlakte, maar goedkoper hout aan de onderkant. Nadeel is wel dat dit ten koste gaat van de levensduur. Hardhout gaat daarentegen langer mee, dit kan oplopen tot wel 25 jaar. Dit hangt samen met het onderhoud. Een jaarlijkse lik olie en af en toe goed boenen zijn geen overbodige luxe.

Composiet, waarom niet?

Relatief nieuw op de markt van vlonders is het gebruik van composiet. Kort samengevat is dit een combinatie van twee soorten materiaal, namelijk houtvezel en een thermoplastische kunststof. Klinkt ingewikkeld, maar dit mag je snel weer vergeten. Onthoud wel dat het verschil ten opzichte van hout zit in het onderhoud, de kosten, en de duurzaamheid. Het gebruik van hout kan uiteraard ook duurzaam, maar composiet is een betere keuze. Het onderhoud is eenvoudiger doordat er een kunststof is gebruikt, af en toe een sopje erover en je vlonder gaat weer tijden mee. Goed onderhoud zorgt er voor dat composieten vlonders enorm lang mee kunnen gaan. De prijs ligt wel iets hoger ten opzichte van hout, maar wanneer je van plan bent nog jaren achter je geraniums ín je tuin te gaan zitten dan is composiet op den duur dit een voordeligere keuze.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen, er zijn nogal wat soorten vlonders op de markt. En dan hebben we het nog niet eens over de verschillende kleuren, uitstralingen en hout gehad. Daarnaast, we leiden je een beetje om de tuin want ook op balkons en dakterrassen doen vlonders het erg goed. Kortom, kijk goed online rond in de wereld van deze terrasplanken en maak een overwogen keuze. Maar wij garanderen, de voordelen zijn reuze!

Adv. Bol.com Gardena