Vind jouw tuincentrum

Tuinplant van de maand: Sneeuwbal (Viburnum)

Deze maand staat de sneeuwbal in de spotlight als tuinplant van de maand. De Viburnum, ook bekend als de sneeuwbal, heeft mooie bloemen en als het nog vriest, blijft deze tuinplant mooi groen. Zo zorgt deze plant voor een vrolijk kleuraccent in de tuin, nog voor de lente begonnen is.

Veelzijdige tuinplant

De sneeuwbal is een veelzijdige heesterfamilie. Sommige soorten blijven groen in de winter en sommige soorten verliezen hun blad. Echter compenseren deze laatste goed voor hun kaalheid: van november tot maart groeien er mooie wit-roze bloemen aan de kale takken. Deze bloemen kunnen goed tegen de vorst en ruiken ook nog eens heerlijk! Bovendien maakt de sneeuwbal in het najaar een tweede bloei door of levert hij mooie kleurrijke bessen. Voeg daar zijn mooie verkleurende bladeren aan toe en deze tuinplant heeft in elk seizoen iets bijzonders te bieden.

Verzorging

  • Snoeien: omdat de sneeuwbal een veelzijdige familie is, is het afhankelijk van de soort wanneer je deze tuinplant moet snoeien. Over het algemeen kun je aanhouden dat het snoeien na de bloei gebeurt (bij sommige soorten is dat in maart, bij anderen in mei).
  • Plaatsing: de sneeuwbal groeit het beste op een plek half in de schaduw.

Tuinplant van de maand

Tuinplant van de maand is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin is namelijk geen tuin zonder planten.

Enthousiast geworden over deze winterharde tuinplant? Bekijk de verschillende soorten sneeuwbal in ons overzicht en ontdek jouw favoriet!