Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Van Eikhaas tot Chaga: Waarom zijn deze Paddenstoelen gezond?

Iedereen kent ze wel... de paddenstoelen. Je vindt ze overal. Van het bos tot in je eigen tuin. Wist je dat er ongelofelijk veel soorten paddenstoelen bestaan? Naast de champignons uit de supermarkt zijn er tal van bijzondere paddenstoelen die ook nog eens supergezond voor je zijn. Wist je dat paddenstoelen prima zelf kunt telen? Dit kan al heel eenvoudig met een kweekset, gewoon vanuit je eigen keuken, kelder of achtertuin.

Paddenstoelen zijn eenvoudig te kweken, omdat ze zich razendsnel verspreiden. Deze snelle verspreiding wordt veroorzaakt door de miljoenen sporen die ze produceren. Ze schieten dan ‘letterlijk’ als paddenstoelen uit de grond.


Eetbare paddenstoelen zijn zeer gezond

Wat maakt ze zo gezond? Eetbare paddenstoelen zijn calorie- en vetarm, maar ook zeer voedzaam. Paddenstoelen leveren per gram van het product verrassend veel nutriënten. Zo bevatten ze eiwitten, vezels, vitamine B, selenium en kalium. 
 Omdat paddenstoelen zo voedzaam en caloriearm zijn, passen ze perfect in een gezond en gevarieerd dieet. Ook zijn ze in te zetten als vleesvervanger. Ideaal dus als je het consumeren van vlees wilt beperken.


Medicinale paddenstoelen

In Nederland komen we in de supermarkten voornamelijk champignons en shiitake tegen. Toch zijn er meer soorten eetbare paddenstoelen verkrijgbaar. Met name in het Oosten (China en Japan) worden op grote schaal bijzondere eetbare paddenstoelen gekweekt. En dat is niet zonder reden: bepaalde soorten staan namelijk bekend om hun heilzame werking. Vanwege deze werking worden ze ook wel medicinale paddenstoelen genoemd. Ze zijn dus nóg gezonder dan de welbekende champignon.

In de Traditionele Chinese Geneeskunden worden paddenstoelen al duizenden jaren ingezet om de gezondheid te verbeteren. Maar ook in het westen komt hier steeds meer aandacht voor. Bekende medicinale paddenstoel soorten zijn onder andere eikhaas en chaga. Meestal worden deze paddenstoelen tot voedingssupplementen verwerkt, want zo werken ze optimaal.


Eikhaas: voor een antivirale werking

De eikhaas (ook bekend als maitake) staat bekend om zijn antivirale werking en immuunversterkende eigenschappen. Maitake bevat een scala aan werkzame stoffen, waaronder polysachariden en bèta-glucanen. Deze stoffen geven een boost aan je afweersysteem en vitaliteit. De Maitake is namelijk in staat om de ‘Natural Killer’ cellen, T-cellen, superoxide anionen en interleukine-1 te activeren. Deze cellen doorzoeken constant alle andere cellen in ons lichaam. Je kunt ze dan ook het beste vergelijken met het leger van ons lichaam. Ze helpen ons lichaam met het snel opsporen en uitschakelen van virussen en bacteriën. Dit voorkomt dat deze virussen en bacteriën zich vermenigvuldigen, zodat je niet (of minder) ziek wordt.


Chaga: de immuunbooster

De Chaga paddenstoel is een parasiet die vaak voorkomt op de berkenboom. Chaga is te herkennen aan een zwartgeblakerde uitstulping. Het ziet er bijzonder uit, want op het eerste gezicht lijkt het helemaal niet op een paddenstoel. Desondanks is Chaga rijk aan werkzame stoffen.

Deze werkstoffen bestaan onder andere uit bèta-glucaanrijke polysacchariden en actieve verbindingen, zoals betulinic zuur. Hierdoor heeft Chaga een adaptogene werking. In andere woorden: het helpt bij het in balans brengen van het lichaam. Hierdoor kan je lichaam beter omgaan met de invloeden van buitenaf. Chaga wordt veelal gebruikt in voedingssupplementen voor het boosten van het immuunsysteem en voor het verbeteren van de vitaliteit. Ook is deze paddenstoel goed voor hart- en vaatstelsel. Kortom: een paddenstoel die je overal voor kunt gebruiken.
 


Wil je meer weten over medicinale paddenstoelen? Bezoek De Gezonde Wereld! Daar vind je allerlei blogs over chaga, maitake en andere gezonde paddenstoelen.

Adv. Bol.com Gardena