Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Professionele tips voor het verlichten van tuinen

Als je van plan bent om verlichting toe te voegen aan je tuin, is het verstandig om een professionele verlichtingsontwerper te raadplegen. Het verlichten van de tuin brengt namelijk specifieke uitdagingen met zich mee. Kies je voor schijnwerpers of led verlichting van kerstverlichtingbuiten.com? Hoe verberg je de kabels? Dit zijn allemaal vragen die opkomen. Je zou een ontwerper jouw visie kunnen vertellen, waarna die vervolgens een lichtplan kan maken. Maar wil je liever zelf aan de slag? Wij hebben een aantal tips van professionals op een rijtje gezet!

Schijnwerpers

Het is een goed idee om een schijnwerper in een boom te plaatsen om een mooi verlicht effect te creëren op een terras of pad. Maar let er wel op dat je de verlichting alleen naar beneden richt en niet probeert om een groot gebied te verlichten. Anders krijg je het gevoel alsof er een felle beveiligingslamp is ingeschakeld, terwijl je eigenlijk een subtiel accent wilde hebben.

Led verbergen

Met de efficiëntie van LED-verlichting kun je kleiner gaan dan je zou verwachten. LED-verlichtingsarmaturen hebben meestal drivers nodig, dus het is belangrijk om na te denken over waar je waterdichte dozen kunt verbergen om ze te plaatsen. Soms is er geen schuur of buitenruimte beschikbaar om ze te verbergen, dus het is een goed idee om ze te verstoppen in struiken of achter heggen.

Kleurafwerking

Zorg voor consistentie in de kleurtemperatuur van al je LED-lichtbronnen. "Warm wit" kan namelijk verschillende betekenissen hebben bij verschillende fabrikanten, dus controleer het specifieke getal. De voorkeur gaat vaak naar warme LED's met een kleurtemperatuur van 2800 K voor het interieur van een huis. Maar voor buiten is het beter om voor iets koelers te gaan. 3000 K geeft een scherper effect en brengt de kleur beter naar voren.

Kabels verbergen

Het is verstandig om elektrische kabels altijd in buizen met mazen te plaatsen. Dit beschermt ze tegen schade veroorzaakt door graafwerkzaamheden of vossen, die er graag aan knagen. Op deze manier blijven de kabels veilig en beschermd.

Verbindingen afdichten

Zorg ervoor dat je elektricien alle elektrische verbindingen goed waterdicht afsluit. Vocht kan namelijk op een sluwe manier door kabels omhoog trekken. Er is niets frustrerender dan geld uitgeven aan een hoogwaardige externe verlichtingsarmatuur, om er vervolgens vocht in te krijgen omdat de verbindingen niet goed zijn gemaakt. Zorg ervoor dat alles goed is afgedicht zodat je verlichting lang meegaat en je geen problemen krijgt door vocht.

Ruime afwatering

Als je iets in de grond plaatst, zoals ingebouwde uplighting, zorg er dan voor dat er voldoende afwatering is zodat er geen water ophoopt.

Contract creëren

Bij het verlichten van traptreden kun je elke tweede trede verlichten. Op deze manier ontstaat er een mooi contrast, waardoor je nog steeds elke trede kunt zien, maar met een subtieler effect. Het zorgt voor een aangename verlichting op de trap en maakt het gemakkelijker om de treden te onderscheiden. Heb jij inspiratie opgedaan met deze tips? Ga dan aan de slag!

Adv. Bol.com Gardena