Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Moestuinbakken maken van steen

Wij zijn experts in het maken van moestuinbakken van steen en wij kunnen jou helpen om jouw eigen moestuinbak te maken. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe je jouw eigen moestuinbak van steen kunt maken, zodat je jouw eigen groenten en kruiden kunt verbouwen.

Man die in een moestuin tuiniert

Materialen die je nodig hebt

Om te beginnen heb je de volgende materialen nodig:

 • Steenblokken
 • Specie
 • Cement
 • Zand
 • Water
 • Schop
 • Troffel
 • Waterpas

Stap 1: Plaats bepalen

Bepaal eerst waar je jouw moestuinbak wilt plaatsen. Kies een locatie die voldoende zonlicht krijgt en waar de bodem goed waterdoorlatend is. Zorg er ook voor dat de grond vlak is en dat er geen obstakels in de weg staan.

Stap 2: Fundering maken

Graaf een geul van ongeveer 20 cm diep op de locatie waar je jouw moestuinbak wilt plaatsen. Vul de geul met een laag zand van ongeveer 5 cm en stamp deze goed aan. Maak dan een betonnen fundering door cement en specie te mengen en dit in de geul te storten. Maak de bovenkant van de fundering vlak met een troffel en laat het cement drogen.

Stap 3: Stapelen van de stenen

Begin met het stapelen van de stenen op de fundering. Plaats de stenen in een vierkant of rechthoekige vorm, afhankelijk van de grootte van de moestuinbak die je wilt maken. Gebruik specie om de stenen aan elkaar te bevestigen. Zorg ervoor dat de stenen waterpas zijn voordat je verder gaat.

Stap 4: Buitenmuren opbouwen

Bouw de buitenmuren op door stenen op elkaar te stapelen en ze met specie aan elkaar te bevestigen. Zorg ervoor dat de stenen goed op elkaar aansluiten en dat er geen gaten of scheuren zijn. Maak de muren ongeveer 60 cm hoog, afhankelijk van de gewenste hoogte van de moestuinbak.

Stap 5: Binnenmuren maken

Maak binnenmuren door stenen op elkaar te stapelen en ze met specie aan elkaar te bevestigen. Plaats deze muren ongeveer in het midden van de moestuinbak, om het gewicht van de grond en planten te verdelen. Zorg ervoor dat de binnenmuren iets lager zijn dan de buitenmuren, zodat je de moestuinbak later goed kunt vullen met aarde.

Stap 6: Afwerking

Laat de specie drogen en gebruik vervolgens een borstel om de stenen schoon te maken. Voeg aarde toe aan de moestuinbak en begin met het planten van groenten en kruiden.

Voordelen van een moestuinbak van steen

Een moestuinbak van steen heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het duurzaam en gaat het lang mee. Je hoeft niet elk jaar nieuwe plastic moestuinbakken te kopen, wat geld bespaart en beter is voor het milieu. Daarnaast geeft een moestuinbak van steen een mooie en natuurlijke uitstraling aan jouw tuin. Het is een mooi element om aan jouw tuin toe te voegen en kan gemakkelijk worden aangepast aan de stijl van jouw tuin.

Een ander voordeel van een moestuinbak van steen is dat het zorgt voor een goede afwatering. Doordat je de bak op een fundering plaatst en de bodem goed waterdoorlatend is, kan het overtollige water gemakkelijk weglopen. Hierdoor voorkom je dat planten te veel water krijgen en kunnen rotten.

Een moestuinbak van steen is ook een goede manier om jouw planten te beschermen tegen ongedierte. Je kunt de bakken gemakkelijk afdekken met gaas om te voorkomen dat vogels of insecten jouw gewassen opeten.

Tot slot kun je met een moestuinbak van steen gemakkelijk jouw eigen groenten en kruiden verbouwen. Het is een leuke en gezonde hobby, waarbij je bovendien controle hebt over wat je eet en waar het vandaan komt.

Tips voor het onderhoud van een moestuinbak van steen

Een moestuinbak van steen vergt niet veel onderhoud, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn een aantal tips:

 • Verwijder regelmatig onkruid en dode planten om te voorkomen dat ze de groei van andere planten belemmeren.
 • Geef de planten voldoende water, vooral tijdens warme en droge periodes.
 • Voeg regelmatig compost toe aan de aarde om de kwaliteit van de bodem te verbeteren en de planten van voedingsstoffen te voorzien.
 • Controleer regelmatig de fundering en de stenen om te voorkomen dat de moestuinbak gaat verzakken.

Duurzaam en mooi alternatief voor plastic moestuinbakken

Een moestuinbak van steen is een duurzaam en mooi alternatief voor plastic moestuinbakken. Het is een goede manier om jouw eigen groenten en kruiden te verbouwen, en het zorgt bovendien voor een mooie uitstraling in jouw tuin. Door het volgen van de bovengenoemde stappen kun je gemakkelijk jouw eigen moestuinbak van steen maken, en door het onderhouden van de bak kun je jarenlang genieten van jouw eigen oogst.

 

Adv. Bol.com Gardena