Vind jouw tuincentrum

Woonplant van de maand: Kamerbomen

De laatste tijd is ‘groen op stam’ erg populair geworden. Deze grote sfeermakers staan regelmatig in woonbladen en worden steeds populairder bij het grote publiek. Een mooie reden om de kamerbomen deze maand extra onder de aandacht te brengen.

Het verhaal van de kamerbomen

Stamproducten zijn er in veel soorten en maten: korte en dunne stammen, dikke en lange stammen, grillige vormen en rechte stammen. Het zijn kleine bomen voor in de huiskamer die niet alleen decoratief zijn maar ook luchtzuiverend. De succulente eigenstappen in de stam maken het mogelijk voor de plant om water op te slaan. In de vrije natuur overleven ze op deze manier droge periodes, maar ook binnenshuis is deze eigenschap nuttig. Kamerbomen zijn daardoor namelijk ‘easy care’ planten; ze hebben weinig verzorging nodig.

Verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten kamerbomen. Er zijn vier soorten die veel voorkomen:

  • Dracaena: dit is het meest voorkomende geslacht in de handel. Hier vallen veel verschillende soorten onder die het makkelijkst te onderscheiden zijn door te kijken naar de breedte van het blad.
  • Beaucarnea: hiervan zijn twee verschijningsvormen bekend in de handel. De volwassen vorm heeft altijd een mooie en vrij gladde stam. Deze kamerboom wordt als Beaucarnea verkocht. De jonge plant wordt onder de naam Nolina verkocht, maar is feitelijk dezelfde plant. Kenmerkend voor deze jonge plant is de ronde bol waaruit smalle bladeren groeien.
  • Polyscias: ook van dit geslacht kennen we veel verschillende soorten. Het uiterlijk van deze kamerboom verschilt per soort en kan fijn ingesneden bladeren hebben tot bijna ronde bladeren.
  • Pachira: hiervan is slechts een soort bekend in de handel, namelijk de aquatica. Echter zijn er veel verschillende verschijningsvormen; van kleine stammetjes tot metershoge bomen.

De meeste kamerbomen verder nog voor in de volgende verschijningsvormen: enkele stam, kopstek, toef (meerdere planten van een soort in één pot), vertakt, met onderbeplanting of mummies (grove natuurlijk gegroeide stamvormen).

Woonplant van de maand

‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer.

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar de verschillende soorten kamerbomen? Bekijk dan eens ons overzicht kamerbomen!

We hebben ook tips voor de aankoop en verzorging van kamerbomen.

Wil je de kamerbomen op een unieke manier in jouw interieur verwerken? In dit artikel kun je inspiratie opdoen.