Vind jouw tuincentrum

Een vlindertuin inrichten (Deel 2)

In Een vlindertuin inrichten (Deel 1) vertelden we je al hoe je vlinders naar je vlindertuin kan lokken met mooie bloeiende planten. Toch zijn dit niet de enige planten die jouw tuin nodig heeft om vlinders aan te trekken. In dit artikel vertellen we je over de andere planten die de vlindertuin compleet maken

De voortplanting van vlinders

Veel vlinders kunnen niet zo heel ver vliegen, daarom komen er maar weinig vlinders in je tuin als er in de buurt geen plek is om hun eitjes te leggen. Nu is het zo dat rupsen vreselijk kieskeurige eters zijn. Vele rupsen eten maar één soort plant! De vlinders zullen hun eitjes dan ook alleen leggen op de plant die de rupsen eten. Zijn deze planten niet in de buurt; komen er ook minder vlinders.

Welke planten de rupsen eten is van de soort afhankelijk, maar hieronder noemen we een aantal planten die onmisbaar zijn in een vlindertuin:

Je ziet dat sommige planten, zoals de klimop en de vlinderstruik, dubbel dienst kunnen doen: ze kunnen zowel eten voor de rupsen als de vlinders verzorgen.

De indeling van een vlindertuin

De indeling van je vlindertuin is erg belangrijk om een aantal redenen:

  • Vlinders hebben zon nodig: vlinders zijn namelijk koudbloedige beestjes en hebben de warmte van de zon nodig om te kunnen vliegen.
  • Vlinders houden niet van wind: wind zorgt er voor dat ze erg afkoelen en dan kunnen ze niet vliegen
  • Vlinders en rupsen hebben beschutting nodig: dit is vooral in de winter van toepassing. Sommige vlinders overwinteren als eitjes, poppen of rupsen, anderen als vlinder. In alle gevallen hebben ze een plekje uit de wind en regen of sneeuw nodig om te overleven.

Waar moet je dan rekening mee houden bij het planten van je vlindertuin?

  • Creëer verschillende lagen begroeiing in je tuin zodat de vlinders zo lang mogelijk in de zon kunnen zitten.
  • Zet een haag of andere hogere begroeiing aan de kant waar de wind het meest vandaan komt. Op die manier scherm je jouw vlindertuin een beetje af van de wind.
  • Zorg voor planten die ook in de winter groen blijven zodat er gedurende het hele jaar genoeg beschutting is voor de rupsen en vlinders.
  • Hark niet alle bladeren weg, daar kunnen namelijk veel eitjes of rupsen in zitten! Een vlindertuin winterklaar maken is geen goed idee, omdat je met het afval veel eitjes en rupsen weggooit en dat is zonde.
  • Hang een vlinderkastje in je tuin. Wanneer je alle bovenstaande punten in je vlindertuin hebt toegepast is een vlinderkastje in principe niet echt nodig, maar het kan nooit kwaad de vlinder een extra plek te geven om in te overwinteren.

De genoemde planten in dit artikel zijn enkel voorbeelden; er zijn veel planten waar vlinders hun eitjes op leggen. De vlinderstichting heeft een downloadbaar overzicht van gemaakt van deze planten. Bekijk meer tuinplanten in ons tuinplanten overzicht.