Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Zo zorg jij ervoor dat jouw tuin in optimale conditie blijft

Natuurlijk wil je een tuin vol met gezonde, mooie en volop bloeiende planten. Je ziet soms van die plaatjes waar je jaloers op wordt. Dit is echter ook mogelijk voor jouw tuin! Het gebruik van goede potgrond speelt hierbij een grote rol. De grond heeft blijvend voeding nodig. Potgrond is om meerdere redenen onmisbaar voor het gezond houden van je tuin.

Wat is potgrond eigenlijk?

Potgrond is op veel verschillende plekken verkrijgbaar, zelfs online. Het is eigenlijk meer een verzamelnaam van alle soorten grond die te koop wordt aangeboden. Gaat het bijvoorbeeld om tuinturf, dan wordt ook gewoon de naam potgrond gebruikt. Natuurlijk heeft niet elke zak potgrond dezelfde samenstelling. Ze hebben echt allemaal weer zo hun eigen speciale toepassing. Voor het grootste gedeelte bestaat potgrond uit veen. Dit is een hele oude grondsoort die ontstaat vanuit afgestorven plantenresten. Kenmerkend voor veen is het vermogen om water op te nemen. Allereerst wordt het vocht door de grond opgenomen, maar daarna ook nog voor een lange tijd vastgehouden. Dit is natuurlijk ideaal voor de wortels van de planten in je tuin.

Voedingswaarde van potgrond

Potgrond is een mengsel van diverse natuurlijke grondstoffen. De basis bestaat uit veen of kokos. Bij potgrond wordt het vooral gemengd met kokos, kalk, boomschors en compost. Deze samenstelling zorgt ervoor dat zowel lucht als water goed worden vastgehouden. Dit bevordert de groei en de bloei van de planten enorm. Het is belangrijk om de potgrond elke paar maanden te verversen.

Potgrond of tuinaarde

Wat kun je nu het beste gebruiken om je tuin gezond te houden, tuinaarde of potgrond? Het grote verschil tussen beiden is dat potgrond voornamelijk gebruikt wordt bij het verpotten en potten van perkplanten, bloemen en planten. Tuinaarde gebruik je onder meer wanneer je de tuin wilt ophogen. Ga je dus potgrond bestellen en is het bedoeld om het bordes te vullen of om de tuin (gedeeltelijk) op te hogen, dan heb je tuinaarde nodig.

Tuinaarde over borders strooien

Voor een optimale conditie van je gazon en je borders is tuinaarde onmisbaar. Je mengt dit met de grond van je tuin. Houd in de gaten dat de zuurgraad van tuinaarde relatief hoog is. Gebruik tuinaarde daarom niet voor planten die in potten of bakken staan. Deze kunnen daar niet goed tegen. Dan heb je echt potgrond nodig. Bovendien zit er in tuinaarde niet genoeg poriën voor de wortels van deze planten. Tuinaarde is specifiek bedoeld om de gewone tuingrond aan te vullen en te verrijken. Ook is het heel geschikt voor de grond van een moestuin. Daarnaast is het ideaal voor het gazon. Als het gaat om de bodem van een grasveld, dan is een loskorrelige structuur belangrijk. Meestal wordt er namelijk redelijk veel gelopen op het gras. Zou de bodem te zwaar zijn, dan slibt deze dicht. Het gevolg hiervan is een schaarste aan zuurstof. Wat je zelf ziet gebeuren is een kaal en dor grasveld dat er zeker niet groen meer uitziet. Dat is natuurlijk niet wat je wilt met je gazon.

Tuin ophogen met potgrond of tuinaarde

Is er een gedeelte van de tuin verzakt? Dat ziet er niet fraai uit. Je hebt nog wat zakken met potgrond in de schuur staan? Kun je deze gebruiken? Als het puur gaat om het ophogen van je tuin, gebruik dan geen potgrond, maar tuinaarde. Wil je ook mooie bloemen en planten in dit gedeelte van je tuin, gebruik dan voor de bovenste laag wel potgrond. Het is het beste wanneer je dit mengt met gewone tuinaarde.