Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hollandser kan het niet

Hollandser kan het niet. De Vlier of Sambucus is een boom van onze gronden en groeit in mijn tuin fantastisch, of het nu 15 graden vriest of 35 graden is. Ons klimaat schommelt nogal de laatste jaren en de Vlier heeft daar totaal geen last van.

Het is een sierlijke boom/struik die tegenwoordig jammer genoeg te vaak niet helemaal serieus wordt genomen. En in het beplantingsplan voor een moderne of kleinere tuin wordt genegeerd. Waarom eigenlijk? De vlier (Sambucus) is een plant die je kunt vormen/snoeien tot iedere gewenste afmeting. Wil je een snelgroeiende afscheiding met de straat/buren, dan is de vlier daarvoor heel geschikt. Jaarlijks terugsnoeien zorgt ervoor dat de plant terugkomt met tot 2 meter lange scheuten. Maar ook kun je de vlier fraai opkweken tot lieflijk klein boompje dat lekker geurende grote witte bloemschermen in juni krijgt en dikke trossen zwarte bessen in het najaar. Zo mooi grillig en robuust is de vlier op haar mooist en doet niet onder voor welke palm dan ook. En zoek je het toch exotisch ga dan op zoek naar de rode of zwarte Vlier, een boom met donkerrood blad en roze bessen. Een plaatje. (o.a. Sambucus nigra ‘Black Beauty’)

Magie

De vlier heeft magische eigenschappen, hij werd in de buurt van het huis geplant om boze geesten te weren (de veroorzakers van ziektes in de ogen van onze voorouders). De Vlier is ook een kruidenplant en zit vol geneeskrachtige stoffen, zo is na wetenschappelijk onderzoek gebleken. Vlierbessen (vol vit. A en C.) en vlierbloesem (o.a. bloedreinigend en in gebruik als huidlotion) zorgen voor een stevige oppepper als je verkouden bent.

 

Dus doe als onze voorvaderen, plant een vlierboom vlakbij huis, dan hoef je voor je geneesmiddelen niet naar de apotheek. Ik heb het ik in ieder geval wel gedaan.

Lekker

Van de bloemen zijn trouwens heerlijke drankjes te maken; vlierbloesemchampagne en siroop zijn beide super verfrissend op warme dagen. Klik hier voor recepten.

Vlier kan nog veel meer

Een aftreksel van het blad is effectief tegen bladluis, rupsen, wortelvlieg en ritnaalden. (koken en verdunnen) En van vlierhout kun je fluitjes maken.

Het opkweken tot fraai klein boompje is ook zo gepiept.

Ga zo te werk: kies een rechtopgaande tak en laat deze opgroeien tot het punt waar de kroon zich mag vormen. Top de tak net boven twee knoppen en begeleidt de scheuten die de komende zomer gaan groeien. De boom bloeit niet op de eenjarige takken, maar zal in het tweede jaar al prachtig bloeien. Nog een voordeel is dat de vlier niet zo oud wordt, handig in onze wegwerpmaatschappij. Opkweken kan simpel met zaailingen uit je de (buur)tuin. Na zo’n jaar of 6 is de vlier al aardig knoestig geworden en heb je een karakteristieke boom in je tuin.

Adv. Bol.com Gardena