Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Woonplant van de maand februari: Primula!

De tijd waar veel mensen naar uitkijken is bijna aangebroken: de lente! Met haar bonte bloemen en stevige blaadjes is de Primula de plant die uitstekend bij dat blijde vooruitzicht past. Om die reden is de Primula de perfecte Woonplant van de Maand februari!

Woonplant van de Maand februari 2015 PrimulaPrimula Woonplant van FebruariPaarse primula in pot verzorging

Verwelkom de lente

Net als van de lente wordt iedereen vrolijk van de Primula. Deze voorjaarsbloeier zorgt spontaan voor een goed humeur. De Primula gaat officieel door het leven als de  ‘Primula obconica’, maar wij houden het voor het gemak bij Primula. De stevige blaadjes zijn heldergroen en de bloemetjes zijn lekker pittig. Houdt u van roze, rood, wit, paars, lila of blauw? Dan is de Primula  de ideale kandidaat om uw woonkamer te voorzien van de nodige blijheid. Wist u trouwens dat er ook een buitenvariant van de Primula is? 

In de bergen

Dat de Primula prachtig staat in uw woonkamer mag duidelijk zijn, maar waar komt hij nu eigenlijk precies vandaan? Als u wilde Primula’s wilt zien, moet u een vakantie boeken naar de bergen van het noordelijk halfrond. Vergeet uw stevige schoenen niet, deze plant groeit namelijk op grote hoogte. In de Europese Alpen komen zo’n vijftien soorten voor, wel de moeite waard dus! Primula’s zijn in het laagland vaak geel omdat bijen ze bestuiven. In hooggelegen gebieden zijn het juist de vlinders die de plant bestuiven en daarmee zorgen voor witte, roze, blauwe of violette bloemen. Weer een knap staaltje werk van Moeder Natuur!

Verzorging van de Primula

Er is niet veel voor nodig om de Primula in een goed humeur te houden. Zet haar in het licht, maar niet in direct zonlicht. Daar houdt ze niet zo van. Temperaturen van 12 tot 15°C zijn ideaal. De Primula houdt van een vochtige grond, maar is wel gevoelig voor ‘verdrinken’. Voorkom wateroverlast! Als je een warme kamer hebt kun je deze woonplant op een schaal met vochtig grind zetten, dan blijft het vochtgehalte mooi op peil. Als je de dode bloemetjes steeds weg haalt zal ze uitbundig bloeien.

Leuke weetjes over de Primula:

 • Wist u dat de Primula symbool staat voor hoop, groei en voor een nieuw begin?
 • Vroeger zorgden Primula’s nog weleens voor jeuk als je ze aanraakte, maar die tijden zijn voorbij.
 • De Primula is een van de eerste bloeiers in het voorjaar en daar heeft ze meteen haar naam aan te danken. De naam Primula is namelijk afgeleid van het woord primus (eerste).
 • De kleuren van de Primula worden steeds donkerder en intenser naarmate de bloemen ouder worden. Samen met de nieuwe, lichtere bloemen geeft dat een bijzonder effect.
 • Het grote verschil tussen de Primula obconica en de Primula vulgaris is dat de laatste niet geschikt is voor in huis.
 • Aan de Primula zit een legende vast. De Primula wordt namelijk ook wel Sleutelbloem genoemd. Het verhaal gaat dat de hemelpoortbewaker Sint-Petrus een prachtige sleutelbos met gouden sleutels had. Op een dag gleed deze uit zijn handen en viel op de aarde neer. Op de plaats waar hij was neergekomen, groeide een opvallende plant met een stralende tros goudgele bloemen. Sindsdien kreeg de Primula de bijnaam Sleutelbloem.
 • In het vroege voorjaar zijn Primula’s ook geschikt om het terras of balkon mee op te fleuren.
 • U kunt zelfs koken met de Primula! De bloemetjes van de gewone Primula (Primula veris), de stengelloze Primula (Primula vulgaris) en de slanke Primula (Primula elatior) hebben een anijsachtige smaak en kunt u verwerken in pannenkoeken, cake en jam.
 • De eerste echte Autobianchi-auto was de Primula, die in 1964 gepresenteerd werd. De Primula was een voorwielaangedreven auto met een viercylindermotor.

Creatieve tips voor de Primula

Door de verschillende soorten en kleuren van de Primula kunt u de plant goed combineren met andere voorjaarsplanten zoals bol-op-pot-producten. Dit kunt u zowel binnen als buiten toepassen. Een aantal Primula’s bij elkaar geven een sobere ruimte een echte kleurenbom. Blijheid gegarandeerd! De vrolijkheid van de Primula combineert uitstekend met een strak zwart-wit jasje. U kunt uw potjes zelf gemakkelijk voorzien van deze uitdagende look. Wat heeft u hiervoor nodig?

 • Drie Primula’s
 • Drie waterdichte terracotta potten
 • Houtlijm (watervast)
 • Kwast
 • Schaar
 • Een lap stof (in dit geval zwart/witte stof)

Stap 1
Knip een baan stof af die een paar centimeter breder is dan de hoogte van de pot en twee centimeter langer dan de omtrek. Smeer de binnen en buitenkant van de rand van de pot in met houtlijm en plak de stof vast.

Stap 2
Omdat de pot niet recht is moet u een aantal inkepingen in de stof knippen. Smeer de hele pot in met lijm en laat de prints over elkaar vallen. Hier en daar knipt u een hoekje stof uit om ervoor te zorgen dat u niet teveel stof over elkaar krijgt. Lijm de stof goed vast aan de pot. 

Stap 3
Zit de stof er mooi op? Smeer dan de hele pot, over de stof heen, nog een keer in met de lijm. Op deze manier beschermt u de stof en maakt u de pot waterproof. Laat de pot goed drogen, doe de Primula’s erin en klaar is uw eyecatcher! 

Tuincentrum Overzicht.nl nieuwsbrief

Wilt u maandelijks een update van een paar leuke groenevenementen in uw mailbox ontvangen? Schrijf u dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvangt deze tips samen met andere leuke tuinartikelen maandelijks in uw mailbox.

Tot snel, op Tuincentrum Overzicht.nl en de beste wensen voor 2015 met veel vreugdevolle en groene momenten!

Adv. Bol.com Gardena