Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Welke soort barbecue moet ik kopen?

Eindelijk, het is weer zomer! Het seizoen van de lange avonden in de tuin is nu officieel aangebroken. Natuurlijk hoort hier ook regelmatig barbecueën bij. Ben je van plan om een (nieuwe) barbecue aan te schaffen? Dan heb je veel opties: tegenwoordig zijn er een heleboel barbecues op de markt. Bekijk hier de voor- en nadelen van verschillende soorten barbecues.

Houtskool- of brikettenbarbecue

Houtskoolbarbecues zijn de welbekende klassieke barbecues. Deze barbecue brandt op houtskool of briketten, waardoor hij veel warmer wordt dan andere barbecues en de ‘typische barbecuesmaak’ ontstaat. Volgens velen is de houtskoolbarbecue dan ook nog steeds de enige échte barbecue.

Het belangrijkste nadeel van de houtskoolbarbecue? Het kan lang duren voordat hij op temperatuur is. Staat de barbecue eenmaal aan, dan is het nog een hele klus om de temperatuur te reguleren. Daarbij moet er goed worden gelet op dat het vlees niet aanbrandt, of nog erger, dat er door overspringende vonken brand ontstaat. Na gebruik is de barbecue overigens niet zo makkelijk schoon te krijgen. Liefhebbers hebben dit er allemaal voor over: dit hoort volgens hen allemaal bij het barbecueritueel.

Gasbarbecue

De gasbarbecue is een stuk gebruiksvriendelijker dan de houtskoolbarbecue. Het gas is zo aangestoken, je kunt direct beginnen. De temperatuur is bovendien gemakkelijk constant te houden en de barbecue is veiliger in gebruik, zodat je je minder hoeft te bekommeren om het proces en je je meer kunt richten op het eten. De gasbarbecue is eigenlijk meer een handige buitenkeuken voor wie wil genieten van een lekkere maaltijd in de zon.

Dit kan ook meteen het nadeel van gasbarbecues worden genoemd: ze zouden niet genoeg van normale keukens verschillen. Daarbij zijn de meeste gasbarbecues groot en duur – en dan moeten er ook nog eens gasflessen worden aangeschaft. Daarom kiezen de meeste mensen toch voor een andere type barbecue. Indien je hier wel genoeg budget en ruimte voor hebt, is de gasbarbecue wel de ideale manier om relaxt buiten te kunnen koken en eten.

Elektrische barbecue

Elektrische barbecues worden steeds vaker gebruikt. Geen wonder, want ze zijn ontzettend makkelijk te hanteren. Een elektrische barbecue is zo startklaar, eenvoudig schoon te houden en daarbij ook nog eens heel (brand)veilig. Je hoeft niet bang te zijn dat je barbecue niet aangaat en de temperatuur verlagen is ook een eitje. Perfect voor de barbecueër die na een werkdag geen tijd of energie meer heeft om aan de slag te gaan met het aankrijgen van een houtskoolbarbecue.

Ook de elektrische barbecue heeft als nadeel dat het ‘echte barbecuegevoel’ en de ‘typische barbecuesmaak’ zou ontbreken. Het aanrommelen met houtskoolblokjes en het wachten op de juiste temperatuur is iets dat sommigen niet willen missen. Voor wie hier geen moeite mee heeft, levert de elektrische barbecue veel gemak op.

Barbecue voor iedereen

Welke barbecue je kiest is helemaal aan jou. Kort door de bocht gezegd is de houtskoolbarbecue de barbecue die het ‘echte barbecuegevoel’ zou geven, maar de gasbarbecue en de elektrische barbecue bieden meer gemak. De gasbarbecue is de meest imposante buitenkeuken, maar hier moet je wel het geld en de ruimte voor hebben. De elektrische barbecue is het meest eenvoudig in gebruik en onderhoud.

Vergeet bij de aanschaf van je barbecue overigens niet te denken aan de juiste barbecue-accessoires, zoals afdekhoezen, handige schoonmaakborstels en speciale grillroosters. Zo maakt u uw barbecuebeleving helemaal af. Veel tuincentra verkopen allerlei soorten barbecueaccessoires, van houtskoolbriketten tot blaasbalg.

Adv. Bol.com Gardena