Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Zelf je planten vermeerderen door enten

Wat is enten?

Voor de beginnende tuinier kan het woord ‘enten’ vreemd in de oren klinken. Het houdt in dat je een zwak takje op een sterkere stam zet. Dit kan vooral handig zijn als het niet lukt om een stekje uit te laten groeien tot volwaardige plant, en om een sterke plant nog groter te maken. Bij fruitbomen zorg je er bovendien voor dat ze jaren eerder vruchten geven. Deze manier van vermeerderen wordt ook wel ongeslachtelijke voortplanting genoemd, omdat er geen enkele geslachtscel aan te pas komt.
 

Waarom enten?

Vruchten groeien op kleinere takken, door takken te enten, heb je eerder kleinere takken, en dus sneller vruchten. Ook kun je zelf de onderstam bepalen, dan kies je natuurlijk de sterkste en gezondste stam. Het is wel belangrijk om planten van dezelfde soort of geslacht te combineren, zoals een sering en een liguster. Soms is het mogelijk om verwante soorten te enten, zoals een perzik op een pruimenstam.
 

Zelf planten enten

Enten wordt vaak gedaan door telers, maar kun je uiteraard ook zelf doen. Het klusje luistert nauw, dus je kunt het beste beginnen met een fruitboom, zoals appel of peer. Er zijn verschillende entsoorten, de één wat ingewikkelder dan de ander. Als je onbekend bent met enten, is de volgende manier een goede start:

  • Haal een tak van ongeveer één jaar oud van de boom of plant die je wilt enten en bewaar deze op een koele plek.
  • Maak een schuin snijvlak in de onderstam, met een speciaal entmes, zodat de takken goed op elkaar aansluiten.
  • Plaats de takken op elkaar, zorg dat de snijvlakken ongeveer even groot zijn.
  • Bind de nieuwe tak vast aan de onderstam met tape, touw of entwas. Entwas is vooral handig om te voorkomen dat er water in de snijwond komt, of de wond uitdroogt.

 

Verzorging van de nieuwe plant

Zorg ervoor dat de entplaats niet bij de grond kan, anders kan deze wortels gaan vormen en groeit de plant te hard. Haal takken weg die zich onder de entplaats bevinden, dit is de zogenaamde ‘wildopslag’. Deze takken zuigen zich vol met voedingsstoffen, waardoor de ent afsterft. Breek de wildopslag af, zodat ze niet opnieuw uit kunnen groeien.
 

Wanneer kun je enten?

In januari kun je al een tak van een plant halen voor de enting, dan is het enthout nog in rust. Wanneer de knoppen opkomen op de onderstam kun je de takken aan elkaar koppelen. Voor het beste resultaat is de ent nog in rust, en bloeit de onderstam al. Zo geniet je al snel van fruit uit eigen tuin!

Adv. Bol.com Gardena