Vind jouw tuincentrum

Vijver aanleggen in april

April is een goede tijd om je vijver aan te leggen en wat is er nu leuker dan dit zelf te doen? Je moet wel eerst beslissen wat voor vijver je wilt. Wil je alleen planten in je vijver of ook vissen? En wat voor vissen wil je daar dan in?

Bepaal wat voor vijver je wilt

De soort vijver die je voor ogen hebt, bepaalt de diepte van de vijver, maar ook wat je in je vijver kunt zetten:

 • In een gemengde vijver kun je beter geen plantenetende vissen doen, zoals Koi of andere karperachtigen.
 • Een plantenvijver is maximaal 80 tot 100 cm diep terwijl een Koi vijver minstens 150 cm diep moet zijn. Weet dus wat voor vijver je wilt voordat je begint.

Een vijver aanleggen kan op verschillende manieren. Je kan een voorgevormde kunststof vijver kopen. Die is wat duurder, maar het is makkelijker deze vijver te plaatsen. Nadeel is dat je beperkt bent in de vorm en maat. Kies je voor vijverfolie dan ben je vrij om de vorm en grootte zelf te bepalen. Je moet dan wel rekening houden met plantdieptes etc.

Tips voordat je begint

 • Kies een goede locatie: zorg dat je vijver niet de hele dag in de zon ligt, anders is de kans op een algenplaag groot. Let er ook op dat er niet te veel bomen in de buurt staan: afvallende bladeren moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Of zorg dat je in je vijver een skimmer plaatst die deze bladeren goed af kan voeren.
 • Kies de juiste grootte: grotere vijvers zijn makkelijker in balans te krijgen dan kleine vijvers. Daarnaast kunnen de kosten hoog oplopen wanneer je het evenwicht in een kleinere vijver wilt handhaven.
 • Kies de juiste vorm: vermijd grillige vormen. Water kan in hoeken stil gaan staan en een kweekplaats voor parasieten vormen. Kies liever voor vloeiende lijnen. Dan kan het water goed stromen en gaat vuil zich minder snel ophopen.

Uitgraven van de vijver

Een vijver bestaat over het algemeen uit verschillende dieptes. Dit heeft te maken met de benodigde diepte van de waterplanten die je in jouw vijver wilt. Dus plan van te voren wat je in jouw vijver wilt hebben!

 • Uitgraven: graaf je vijver per plateau uit. Eerst graaf je het minst diepe plateau helemaal uit, daarna ga je naar de diepere lagen.
 • Graaf 10cm dieper dan nodig, omdat je klapzand op de horizontale vlakken moet aanbrengen.
 • Als je jouw waterplanten niet in vijvermanden gaat planten, maar in vijveraarde dan moet je nog 10 tot 15 cm extra diepte rekenen.
 • Zorg dat je alle uitstekende wortels, stenen en dergelijke verwijderd. Die kunnen het folie beschadigen en een lek veroorzaken.
 • Breng een laag klapzand aan op de horizontale stukken en druk het stevig en glad aan. Strijk de bovenrand van de vijver exact waterpas.
 • Bereken hoeveel vijverfolie en beschermend doek je nodig hebt. Zorg dat je extra hebt zodat je de randen mooi af kan werken.
 • Leg eerst het beschermingsdoek op de bodem van de vijver. Volg daarbij de vorm van de vijver zoveel mogelijk en verzwaar de overlapping tijdelijk. Nog niet afsnijden!
 • Leg de vijverfolie ook over de bodem, probeer dit zo glad mogelijk te doen en volg de plateaus zo goed mogelijk. Met vijverfolie lijm kun je de stroken vijverfolie aan elkaar lijmen. De randen die over de vijverrand liggen verzwaar je weer.
 • Nu kun je de vijver gaan vullen. Gewoon kraanwater is prima geschikt. Noteer de waterstanden van de meter voor en na het vullen, dan weet je gelijk hoeveel water er in je vijver zit.
 • Graaf een geul van 15 cm diep rond de hele vijver. Leg het vijverfolie hier doorheen en snij het af op de juiste lengte. Dan gooi je de geul weer dicht en camoufleer je de rand van de vijver.

Aankleding van je vijver

Nu ben je klaar voor de aankleding van je vijver. Zet de vijverplanten op de goede diepte in je vijver en kijk hoe je het er uit vindt zien. Vergeet ook niet om een pomp en filter te installeren (en eventueel een bodemdrain). De installatie van een pomp is niet heel moeilijk. De pomp leg je op het diepste gedeelte en het punt waar het water terugstroomt moet zo ver mogelijk van de pomp af liggen.

Wacht nog minimaal 6 weken voordat je vissen in je vijver doet, omdat de vijver eerst nog een natuurlijk evenwicht moet bereiken en de planten nog moeten gaan groeien. Bij nieuwe vijvers is het ook niet vreemd dat er algen in komen te groeien. Verwijder de algen gewoon en zorg dat je de hardheid en zuurgraad van het water controleert en indien nodig bijstelt.

Lees ook ons artikel over het bijhouden van je vijver!