Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Vijver schoonhouden: 3 essentiële tips

Een vijver in de tuin hebben is natuurlijk super, maar vaak merk je dat de vijver snel vies en troebel wordt, of aan het eind van de week helemaal vol zit met bladeren en ander organisch afval. Hier moet natuurlijk wat aan gedaan worden, maar wat? Om je te helpen bij het schoonhouden van jouw vijver hebben we hier 3 belangrijke tips die jou zeker gaan helpen.

Vijver - TC Vincent

1. De juiste locatie

De eerste tip die wij voor je hebben gaat meer over het voorkomen dan over het genezen. Wij raden je namelijk in eerste instantie aan om ervoor te zorgen dat jouw vijver een goede locatie heeft. Wat is nou een goede locatie? Dat is vooral eentje uit de buurt van bomen, planten of struiken die veel blad verliezen (in het najaar). Dit belandt voor je het weet allemaal in de vijver en het zorgt voor veel bagger, troebel water en een hoop opruimwerk. Zorg ook dat je vijver niet te lang zonlicht krijgt overdag, om overtollige alggroei te voorkomen.

2. De juiste planten

In jouw vijver groeien vast planten, en de kans is groot dat je deze zelf hebt uitgekozen. De planten in je vijver kunnen ook veel invloed hebben op de schoonheid ervan; zo zijn er planten die gigantisch woekeren. Als je niet wilt dat deze op den duur de hele vijver overnemen zul je behoorlijk wat tijd moeten besteden aan het weghalen en het terugsnoeien van deze planten. Het is dus slimmer om toch voor minder snelgroeiende planten te kiezen bij het inrichten van jouw vijver. Voorbeelden van woekerplanten zijn trouwens:

  • Praktisch alle soorten kroos
  • Waterpest
  • Waterlelies

3. De juiste vijveraccessoires

Een vijver vraagt nou eenmaal veel onderhoud en de kans dat je dat allemaal voor eigen rekening kunt nemen is klein. Schroom daarom niet wat hulp in te schakelen! Een belangrijk accessoire voor uw vijver is de vijverpomp, dat ziektekiemen, algen en andere microscopische rommel uit het water vist voordat het de kans krijgt uit te groeien tot een groter probleem.

Zoek je advies over wat het meest geschikte vijverfilter is voor jou? Bekijk dan de pagina van Oase. Dit vooraanstaande vijveraccessoiremerk biedt je een ruim assortiment vijverpompen, vijverstofzuigers zoals de Pondovac 4 en de Pondovac 5 en nog veel meer. Hopelijk kun je met onze handige tips aan de slag en op weg naar een schone, heldere en gezonde vijver. 

 
Adv. Bol.com Gardena