Vind jouw tuincentrum

Tuintips voor januari

Net als in december is de tuin nog in volle rust in januari. Misschien heb je in december nog bollen geplant en de laatste bladeren van het gazon afgehaald. Er zijn nog genoeg kleine klusjes te doen en het is tijd om wat kalkmeststof aan de planten te geven!

Wat extra verzorging voor de planten

Na het weghalen van de bladeren kun je zure gronden voorzien van kalk. Vaak verzuurt de bodem een beetje door regen. Kalk kan ervoor zorgen dat andere voedingsstoffen in de bodem beter worden opgenomen. Strooi tot 1,5 kilo per 10 m2. De planten zijn in rust, dus meer voeding is niet nodig. Je kunt het gazon ook van een beetje kalk voorzien. Strooi het liefst voor een regenbui. Fruitbomen kun je voorzien van een beetje compost.

Zout strooien?

Wordt er vorst verwacht? Het kan zijn dat de tuin daardoor spekglad wordt, vooral als het ook geregend heeft. Strooi dan met strooizand, maar niet met zout. Planten kunnen namelijk een zoutvergiftiging oplopen. Let er ook op dat je tijdens vorst niet over het gras of over planten loopt.

Snoeien en niet snoeien

Heesters die in het voorjaar bloeien, kun je met rust laten. Oude bramentakken, waaraan nog wel vruchten groeien, maar minder goed dan op jonge takken, kunnen weggehaald worden. Ook andere fruitbomen kunnen gesnoeid worden, maar niet bij vorst. Tot slot kun je de blauwe regen inkorten door zijscheuten weg te halen.

Zorg voor de dieren

Ook de dieren kunnen wat ondersteuning gebruiken tijdens deze koude maand. Blijf de voedertafels bijvullen met pinda’s, vogelpindakaas en allerlei soorten zaden. Ruim de zaden op die op de grond zijn gevallen, zodat daar geen ongedierte op af komt. Ook voorkom je op deze manier dat de vogels aan je nieuwe plantenknoppen gaan beginnen. De vijver kun je in principe met rust laten, ook met een laagje ijs gaat het leven daar gewoon door. Verwijder eventueel de sneeuwlaag, dan komt er nog genoeg licht binnen.

Tot slot

Is de tuin al helemaal winterklaar? Dan kun je nog aan deze kleine klusjes denken:

  • Gereedschap schoonmaken voor het komend tuinseizoen.
  • De composthoop omzetten.
  • Kamerplanten een beetje besproeien, doordat de verwarming vaker aanstaat wordt de lucht droger in huis.
  • Kwetsbare planten beschermen met noppenfolie.
  • Prachtig kleurende heesters planten, zoals het pronkklokje of de kornoelje.