Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Verwijder onkruid tussen je tegels op een ecologisch verantwoorde manier

Het verwijderen van onkruid tussen je tegels kan een uitdagende taak zijn, vooral als je het op een ecologisch verantwoorde manier wilt doen. Gelukkig zijn er verschillende methoden die niet alleen effectief zijn, maar ook vriendelijk voor het milieu. In dit artikel leggen we uit hoe je onkruid op je terras kunt verwijderen en je tuintegels onkruidvrij kunt maken zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken.

Het verschil tussen wortelonkruid en zaadonkruid

Voordat we ingaan op de methoden voor onkruidverwijdering, is het belangrijk om te begrijpen dat er twee hoofdtypes onkruid zijn: wortelonkruid en zaadonkruid.

 • Wortelonkruid: Dit type onkruid groeit vanuit ondergrondse wortelstokken of knollen. Voorbeelden zijn paardenbloemen en kweekgras. Deze zijn vaak hardnekkiger omdat de wortels diep in de grond zitten.
 • Zaadonkruid: Dit type onkruid groeit uit zaden die door de wind of dieren worden verspreid. Voorbeelden zijn vogelmuur en straatgras. Deze zijn meestal makkelijker te verwijderen omdat ze oppervlakkiger groeien.

 

Ecologische methoden om onkruid te verwijderen

Schoffelen

Schoffelen is een van de meest effectieve en milieuvriendelijke manieren om onkruid te verwijderen. Door regelmatig de bovenste laag van de grond te verstoren, voorkom je dat onkruid zich kan vestigen en groeien.

 1. Gebruik een schoffel met een scherp mes om de wortels van het onkruid door te snijden.
 2. Schoffel regelmatig, vooral na regenval wanneer de grond zachter is en het onkruid makkelijker te verwijderen is.
 3. Verwijder het afgesneden onkruid uit de tuin om te voorkomen dat het opnieuw wortel schiet.

Kokend heet water

Een andere effectieve methode om onkruid tussen je tegels te verwijderen, is door kokend heet water over de plant te gieten. Deze methode is vooral handig voor zaadonkruid.

 1. Breng water aan de kook en giet het direct over het onkruid. Dit vernietigt de cellen van de plant en zorgt ervoor dat deze afsterft.
 2. Herhaal de behandeling indien nodig, vooral voor hardnekkig onkruid.
 3. Pas op voor je tegels, vooral als deze van natuursteen zijn, want het hete water kan soms schade veroorzaken.

Bodembedekkers

Het gebruik van bodembedekkers zoals boomschors en cacaoschillen kan helpen om onkruidgroei te voorkomen. Deze materialen dekken de grond af, waardoor licht en lucht moeilijker bij het onkruid kunnen komen en hun groei wordt belemmerd.

 1. Verspreid een dikke laag boomschors of cacaoschillen tussen je planten en tegels.
 2. Ververs de bodembedekkers regelmatig om ervoor te zorgen dat ze effectief blijven.
 3. Combineer bodembedekkers met andere methoden zoals schoffelen voor het beste resultaat.

Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen en zout

Hoewel chemische bestrijdingsmiddelen effectief kunnen zijn bij het verwijderen van onkruid, hebben ze ook nadelige effecten op het milieu en het bodemleven. Het gebruik van zout om onkruid te bestrijden wordt ook afgeraden omdat het de bodemkwaliteit ernstig kan aantasten en schade kan toebrengen aan gewenste planten.

 1. Chemische bestrijdingsmiddelen: Deze doden niet alleen het onkruid, maar ook nuttige organismen in de bodem. Bovendien kunnen ze in het grondwater terechtkomen en zo verder het milieu belasten.
 2. Zout: Hoewel zout het onkruid kan doden, blijft het lang in de grond en maakt het de bodem ongeschikt voor toekomstige plantengroei.

 

Groene onkruidverwijderaar

Er zijn ook commerciële producten beschikbaar die als groene onkruidverwijderaar fungeren. Deze producten bevatten natuurlijke ingrediënten en zijn biologisch afbreekbaar.

 1. Lees de etiketten zorgvuldig en kies producten die gecertificeerd zijn als milieuvriendelijk.
 2. Volg de instructies op de verpakking om ervoor te zorgen dat je het product op de juiste manier gebruikt en optimale resultaten behaalt.

Er zijn ook verschillende hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen bij het verwijderen van onkruid, zoals elektrische onkruidborstels en onkruidbranders. Deze tools zijn handig voor het verwijderen van de bovengrondse delen van de plant, maar hebben vaak moeite om de wortels volledig te verwijderen. Een elektrische onkruidborstel gebruikt roterende borstels om onkruid los te maken en te verwijderen, terwijl een onkruidbrander hitte toepast om de plant te doden. Hoewel deze methoden snel resultaten opleveren, kan het onkruid terugkeren als de wortels niet volledig worden vernietigd. Daarom is het belangrijk om deze hulpmiddelen te combineren met andere methoden, zoals kokend heet water, om te zorgen dat het onkruid niet opnieuw groeit.

Maak je tuin milieuvriendelijk onkruidvrij

Het verwijderen van onkruid tussen je tegels op een ecologisch verantwoorde manier vereist enige inspanning, maar de voordelen voor je tuin en het milieu zijn het zeker waard. Door regelmatig te schoffelen, kokend heet water te gebruiken, bodembedekkers aan te brengen en te kiezen voor groene onkruidverwijderaars, kun je effectief onkruid verwijderen zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken. Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen en zout om je bodem gezond te houden en een bloeiende tuin te bevorderen. Met deze methoden maak je je terras en tuintegels onkruidvrij op een duurzame en verantwoorde manier.

Adv. Bol.com Gardena