Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe bescherm je je tuinmeubelen het beste tegen weer en wind?

Hoe zorg je ervoor dat jouw tuinmeubelen, zoals tuinbanken, de gure herfst en winter in Nederland overleven zonder hierdoor beschadigd of lelijk te worden? Nou, het antwoord is eigenlijk heel simpel. Met een klein beetje liefde en aandacht zorg je er al voor dat jouw tuinmeubelen beschermd zijn tegen weer en wind. In dit artikel geven we je de tips! 

Binnen overwinteren 

Om er zeker van te zijn dat jouw tuinmeubelen niet aangetast worden door de winter in onze koude kikkerlandje, zou je je meubelen binnen kunnen zetten. Je zult in de gure tijd waarschijnlijk toch niet gaan genieten op jouw loungeset, dus dan is het helemaal geen gek idee om je tuinmeubelen even binnen te laten overwinteren. Zo zijn ze direct beschermd tegen de weersinvloeden en hoef jij je geen zorgen te maken als de zoveelste herfststorm langs raast. Vooral voor de houten en kunststoffen tuinmeubelen is dit een goede oplossing tegen verkleuring en aanslag. 

Tuinmeubelen in een beschermhoes

Heb jij geen beschutte plek waar je ruimte hebt om jouw tuinmeubelen te laten overwinteren? Dan is een beschermhoes voor je tuinmeubelen ook een oplossing. Door gebruik te maken van een beschermhoes kun je jouw tuinset gewoon buiten laten staan zonder dat deze verkleurt en beschadigt door de weersomstandigheden. Hierbij is het wel belangrijk dat de beschermhoes zo nu en dan even van de meubelen wordt afgehaald, zodat ze ook even kunnen ‘ademen.’ Dit zorgt ervoor dat er geen vocht in de beschermhoes komt waardoor schimmel of aanslag zou kunnen ontstaan. Mocht je niet in het bezit zijn van een beschermhoes, dan kan een zeil ook fungeren als afdekking voor de meubelen. Let hierbij wel op de maat van het zeil zodat het gehele meubel is afgedekt. 

Houten tuinmeubelen behandelen met olie, beits of lak

Mocht je er toch voor kiezen om jouw tuinmeubelen buiten te laten gedurende de koude periode, dan zou je jouw houten tuinmeubelen een extra beschermlaagje kunnen bieden. Je zou ervoor kunnen kiezen om je tuinmeubelen te behandelen met beits, lak of olie. Hier is olie de meest milieuvriendelijke optie, omdat hier geen chemische oplosmiddelen aan te pas komen, maar er vormt zich geen extra beschermlaag om het hout. Daarnaast kan lak er voor zorgen dat er wel een extra laagje komt, echter zitten er wel veel chemische oplosmiddelen in lak. Verder kun je ook kiezen voor een beitslaag. Het voordeel hiervan is dat door de beitslaag de nerf van het hout zichtbaar blijft. Er zijn ook beitsen op waterbasis waardoor deze niet heel slecht zijn voor het milieu. 

Aluminium tuinmeubelen door weer en wind

Over het algemeen kunnen aluminium tuinmeubelen goed tegen alle weersomstandigheden. Daarnaast hebben ze ook weinig onderhoud nodig. Om ze schoon te maken en houden, zou je ze regelmatig af kunnen nemen met een sopje. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor een aluminium wax. Hiermee voorkom je dat de tuinmeubelen dof worden door de UV-stralen. 

Met deze tips komen je tuinmeubelen de winter wel door, ook als ze de hele koude periode buiten blijven staan.