Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Tuintips voor februari

De vorst laat zich nu echt zien, dus goed opletten dat je het gras niet beloopt. Februari is vooral een maand om de tuin op te ruimen, kleine snoeiklusjes uitvoeren en planten te beschermen.

Planten en snoeien

In februari kun je nog altijd nieuwe vaste planten en bomen in de grond zetten. Fruitbomen mogen gesnoeid worden en ook bladverliezende struiken en bomen mag je snoeien, waaronder de blauwe regen. Zorg ervoor dat het gereedschap dat je gebruikt scherp genoeg is, desnoods slijp je ze wat bij voordat je aan de klus begint. In februari is daar genoeg tijd voor.

Help de dieren een handje

De tuindieren kunnen je hulp best gebruiken tijdens deze koude dagen. Maak een hoopje tuinafval van droge takken waar ze zich in kunnen verschuilen en hang nieuwe nestkasten op. Maak nog regelmatig de voedertafel schoon, verwijder ook het voer dat op de grond is gevallen, zodat er geen ongedierte op af komt.

Klusjes in huis

Als het echt te koud is om in de tuin te werken, kun je je kamerplanten gaan verpotten. De nieuwe pot moet minimaal 20% groter zijn dan de vorige pot. Op de bodem komt een laag potgrond wat voor extra lucht zorgt. Op deze manier krijgt de plant weer ruimte om meer wortelgestel aan te maken en weer te groeien.

Het gazon in februari

Enkele tips voor het gazon:

  • In februari kan er kalk gestrooid worden om het gazon een boost te geven.
  • Zaai wat graszaad om kale plekken op te vullen.
  • Loop niet over het gras als het vriest.

Moestuin

Heb je nog geen moestuinplan gemaakt? Of ga je dit jaar op de bonnefooi werken? In februari kunnen er al wat plantjes binnen gezaaid worden, zoals aubergine, paprika en erwten. Erwten groeien prima in de kou! Over kou gesproken: het kan deze maand nog erg koud worden, dus de moestuin zelf moet nog even met rust gelaten worden. Wel kun je de tuin opruimen en spitten. De bodem kun je verbeteren door compost neer te leggen.