Vind jouw tuincentrum

Struiken die het voorjaar kleur geven

Rhododendron, een altijdgroene heester is bij uitstek geschikt om het voorjaar kleur te geven. Eenmaal in bloei is de Rhododendron een fenomeen, echt een voorjaarsspektakel van jewelste. Voor het planten van nieuwe Rhododendronstruiken is het wat vroeg, maar zodra de vorst uit de grond is en het meeste water weg, is het tijd.

Maar kijk voordat het zover is eens rond in de wereld van die Rhododendron en laat u inspireren door al die verschillende kleuren. Er is geen struik zo bont en universeel als de Rhododendron. Zo zijn wilde vormen - de paars rode struiken - prachtig, maar Rhododendron kent ook cultuursoorten. Er zijn zachtroze, witte en zelfs geelbloeiende varianten.

 
De Struiken zijn perfect voor de arbeidsarme tuin. Eenmaal geplant groeien ze eigenlijk vanzelf. Mits ze een goede plek krijgen. Een paar aanwijzingen! Ze staan graag op de juiste grondsoort. Rhododendrons houden van zure grond, op de kleigronden laten ze het na een tijdje afweten. Dit kunt u ondervangen door verhoogde bedden met zure (pot)grond aan te leggen boven op de klei. Dat kan heel mooi zijn, vooral als de Rhododendrons zich fraai over die heuveltjes vleien.

Zet Rhododendron niet in de felle zon, ze houden van gefilterd licht en beschutting tegen schrale winden. Maar van echte schaduw houden hun bloemen niet, de struiken blijven wel groen, maar juist om zijn bloemen is Rhododendron zo geliefd. Blijft de bloei van de Rhodo achter dan staat hij misschien te veel in de schaduw of teveel onder een boom die al het vocht uit de grond haalt. Rhodo’s wortelen namelijk erg ondiep. Wees er daarom op verdacht dat de Rhodo voldoende water krijgt, maar ook weer niet teveel, zoals op natte klei.

Kunt u zich niet inhouden en komt u tijdens een bezoek aan het tuincentrum een fraaie Rhododendron tegen, neem hem rustig mee, maar laat hem dan thuis nog even in de pot staan. Na de winter mag hij de tuin in. Bij droogte wel water geven trouwens.