Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Hoe vaak moet ik de potgrond van mijn planten vervangen?

Lisa Garden op 24-10-2022

Ze helpen de lucht te zuiveren door schadelijke stoffen te filteren en zuurstof af te geven. Ze werken kalmerend, verminderen stressniveaus en bevorderen ontspanning. Ja, planten zijn ontzettend fijn om te hebben! Als plantenouder is een van de belangrijkste dingen die je voor je planten kunt doen ervoor zorgen dat ze in verse potgrond van goede kwaliteit staan. Maar hoe vaak moet je de potgrond van je planten vervangen? Het antwoord kan je verrassen!

Potgrond vervangen

Waarom de potgrond van je planten vervangen?

Of je nu nieuw bent in de plantenwereld, of al een tijdje meespeelt, het is altijd goed om te weten waarom we eigenlijk de potgrond van onze mini plantjes of grote monsters regelmatig moeten vervangen. Potgrond kan na verloop van tijd voedingsstoffen verliezen, daarom is het belangrijk om hem ongeveer elk jaar te vervangen. Grond met een tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot ongezonde planten die vatbaarder zijn voor ziekten en plagen. In sommige gevallen kun je zelfs merken dat je planten beginnen te vergelen of te verwelken - beide tekenen dat ze niet de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.

Soorten potgrond

Nee, niet alle potgrond is gelijk! Er zijn drie hoofdsoorten potgrond, namelijk cocopeat, perliet en vermiculiet. Cocopeat is een type potgrond dat gemaakt is van kokosvezels en is ideaal voor planten die weinig drainage nodig hebben, zoals varens, vetplanten en orchideeën. Daarnaast heb je perliet. Dit type potgrond wordt gemaakt van vulkanisch glas en is ideaal voor planten die veel drainage nodig hebben, zoals cactussen en vetplanten. En tot slot is er vermiculiet. Dit type potgrond is gemaakt van mica en is ideaal voor planten die een matige drainage nodig hebben, zoals varens en begonia's.  

Wanneer moet je de potgrond vervangen?

We raden aan om de potgrond van je planten elke twaalf tot achttien maanden te vervangen. Als je merkt dat je plant niet meer zo goed groeit als vroeger, of als de bladeren er geel of verwelkt uitzien, kunnen dit tekenen zijn dat het tijd is voor een nieuwe partij potgrond en dus een extra beetje liefde. Als je de potgrond van bijvoorbeeld je monstera vervangt, doe het dan langzaam en geleidelijk. Plotselinge veranderingen in de omgeving kunnen je planten schokken, dus het is het beste om ze langzaam te vervangen. Begin met wat nieuwe potgrond te mengen met de oude potgrond, en verhoog dan elke keer dat je water geeft de verhouding nieuw/oud tot je alleen nog maar nieuwe potgrond gebruikt. Met een beetje liefde en zorg zullen je planten nog vele mooie jaren hebben! 

Adv. Bol.com Gardena