Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Manieren om het internet signaal in je tuin te verbeteren

Wie een tuin heeft, wil daar vaak zo veel mogelijk tijd in doorbrengen, met name in de zomer. Toch zien we vaak dat de wifi verbinding in de tuin slecht is en dat kan heel frustrerend zijn voor jou als gebruiker. De verbinding hapert bijvoorbeeld of valt helemaal weg en het laden van websites gaat heel traag.

Mike, eigenaar van providervergelijken.nl en expert op het gebied van internet, vertelt ons hoe we wél die topverbinding in onze tuin kunnen krijgen.

Waarom is de internetverbinding in mijn tuin slecht?

De kwaliteit van jouw draadloze internetverbinding is voor het grootste gedeelte afhankelijk van hoe dicht je in de buurt bent van je router. De router verzendt namelijk het internetsignaal via radiogolven en hoe dichter je dus bij de router bent, hoe sterker het signaal van de radiogolven. Binnenshuis heeft een router een gemiddeld bereik van 5 tot 8 meter.

Het bereik wordt ook bepaald door de bandbreedte van jouw router. Er zijn twee mogelijkheden, namelijk 2,4GHz en 5GHz, waarvan een 5GHz netwerk het snelste is en een 2,4GHz netwerk de grootste reikwijdte heeft. 

Daarnaast worden de radiogolven ook afgezwakt door fysieke obstakels, waarvan glas, metaal en water de grootste boosdoeners zijn. Je kan je dus voorstellen dat als de radiogolven door meerdere muren en andere obstakels heen moeten, er te weinig bij jouw laptop in de tuin aankomen voor een goed werkende wifi-verbinding. Wifi signalen kunnen naast fysieke obstakels ook verstoord worden door onzichtbare obstakels, namelijk draadloze netwerken in de omgeving die op dezelfde frequentie werken.

En de oplossing?

Natuurlijk zijn er meerdere dingen die je kan doen om toch een goede draadloze internetverbinding in je tuin te krijgen. De experts van www.providervergelijken.nl hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet in dit artikel.

 1. Installeer de router op een open plaats en verwijder mogelijke obstakels

Stop je router bij voorkeur niet weg in de meterkast of ergens in een hoekje maar zet hem op een centrale plek met weinig obstakels. Denk bijvoorbeeld aan een plekje bij de televisie in de woonkamer.

Bekijk daarna mogelijke obstakels in de ruimte, bijvoorbeeld TL-lampen, elektronische apparaten of een aquarium en verwijder deze zoveel mogelijk uit het gebied tussen router en laptop.

 1. Gebruik een tweede router

Misschien heb je nog ergens een oude router in huis, anders kan het de moeite waard zijn om een extra router aan te schaffen. De tweede router plaats je dan op een (open) plek dichter bij de tuin en verbind je met een netwerkkabel aan jouw huidige modem-router. Zo bereiken de radiogolven eenvoudiger de tuin.

 1. Gebruik extra apparaatjes

Er is genoeg apparatuur op de markt om jouw internetsignaal in- en buitenshuis te versterken. De belangrijkste zijn:

 • Wifi-repeaters of -versterker: Je plugt deze relatief goedkope apparaatjes in het stopcontact, waarna ze het wifi signaal oppakken uit de lucht en opnieuw uitzenden. Je creëert zo een tweede wifi-netwerk. Een nadeel is dat de internetsnelheid bij gebruik gehalveerd wordt.
 • Powerline adapter: Twee adapters voor in het stopcontact, waarvan je er één bij jouw router plaatst en deze router en adapter op elkaar aansluit. De tweede adapter plaats je in de buurt van de tuin, waarmee je een tweede wifi-netwerk creëert die tot wel 15 meter bereik kan hebben.
   
 • Acces point: Je sluit dit apparaat via een netwerkkabel of draadloos aan op je huidige router en zet het vervolgens op een plek met slechtere internetverbinding. Je kan meerdere acces points gebruiken in huis, maar bij voorkeur wel van hetzelfde model.
   
 • Mesh netwerk: Verschillende mesh units, denk aan routers, die het wifi signaal zowel ontvangen van als zenden naar de andere units. Dit zijn de enige van de extra apparaatjes waarmee er geen apart wifi-netwerk wordt gecreëerd. Belangrijk is wel dat alle units van hetzelfde merk zijn.

Welke oplossing is de winnaar?

Een hoop informatie, maar wat kan je nu het beste kiezen als je een goed wifi-netwerk in je tuin wil creëren? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op. Wil je zo min mogelijk geld besteden, dan is het verplaatsen van je huidige router of het plaatsen van een tweede router, mits je die nog in huis hebt, de beste optie. Let daarbij goed op dat er zo weinig mogelijk obstakels zijn tussen router en tuin.

Wil je een iets meer geavanceerde oplossing, ga dan voor één of meerdere extra apparaatjes om het internetsignaal te versterken. De belangrijkste verschillen tussen de apparaatjes zijn hieronder weergegeven.

 

Wifi-repeater

Powerline adapter

Acces point

Mesh netwerk

Snelheid

Maximaal de helft van de snelheid van de router.

Er kan snelheidsverlies ontstaan.

Snelheid blijft veelal gelijk.

Snelheid blijft veelal gelijk.

Prijs

Goedkoop, vanaf ongeveer 10 euro.

Gemiddelde prijs, vanaf 50 euro voor twee adapters.

Gemiddelde prijs, vanaf 50 euro voor één acces point

Duur, vanaf 100 tot duizenden euro’s voor drie of meer units.

Overschakelen

Voor korte tijd verlies van verbinding bij overschakelen van router naar wifi-repeater.

Voor korte tijd verlies van verbinding bij overschakelen van router naar wifi-repeater.

Voor korte tijd verlies van verbinding bij overschakelen van router naar wifi-repeater.

Geen verlies van verbinding bij overschakelen van router naar mesh unit.

Belangrijk is om van te voren je wensen en eisen op papier te zetten en meerdere opties te vergelijken. Zo kan je eigenlijk geen foute keuze meer maken!