Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Kunstkerstbomen: kunst of kitsch?

De kerstdecoratie die niet over het hoofd gezien mag worden is de kerstboom. Het is dé blikvanger in uw woonkamer tijdens kerst. Degenen die een nieuwe kerstboom willen kopen, moeten de moeilijke keuze maken tussen een kunstkerstboom of een echte kerstboom. Sommige mensen zijn van mening dat een kunstkerstboom getuigen van een slechte smaak, oftewel: kitsch. Toch worden kunstkerstbomen ieder jaar steeds populairder..

Praktisch & populair

Kunstkerstbomen zijn nep. Dat is logisch, want het is een imitatie van een echte kerstboom. Het is bovendien praktischer dan een echte kerstboom, want zo hoeft u bijvoorbeeld geen naalden meer op te vegen en kunt u de kerstboom ieder jaar weer tevoorschijn halen. Daarnaast blijft een kunstkerstboom altijd in dezelfde mooie vorm, terwijl een echte kerstboom na een tijdje al gaat hangen. Zo zijn er tal van praktische en kostenbesparende redenen om een kunstkerstboom te kopen, waardoor ze zo gewild zijn geworden. Wat bedoelen mensen dan precies met ‘kitsch’?

Wat is ‘kitsch’?

‘Kitsch’ is een term dat vooral wordt gebruikt voor de ‘massacultuur’ in het algemeen. Bovendien wordt de term vaak geassocieerd met goedkope namaakproducten die terugvallen op voorbije stijlperiodes en die op een goedkope manier gevoelens proberen op te roepen met veel overdadige poespas.

Eyeopener: kerst draait om kitsch

En inderdaad: kunstkerstbomen bezitten bovenstaande eigenschappen allemaal… Als u even nadenkt, dan beseft u wellicht dat kitsch sowieso centraal staat met kerst. Enkele voorbeelden:

  • Kerst wordt gevierd door de ‘massacultuur.’
  • Tijdens kerst haalt iedereen zijn of haar namaakproducten uit de kast (kerstdorp, kunstkerstboom, kerststal, etc).
  • Kerst valt terug op een voorbije periode, waarin ooit een kerstkindje werd geboren.
  • Kerst roept positieve gevoelens naar boven met alle overdadige poespas, zoals kerstdecoraties en kerstverlichtingen.

Kunstkerstbomen: kunst én kitsch!

Wat kunnen we hieruit concluderen? Aan de ene kant bezitten de kunstkerstbomen inderdaad alle eigenschappen van ‘kitsch.’ Ook was het een eyeopener dat het hele kerstfeest draait om kitscherige eigenschappen. In die zin is een kunstkerstboom dé perfecte kerstdecoratie om uit te kiezen, want hoe kitscheriger, hoe beter!

Aan de andere kant zijn de kunstkerstbomen anno 2015 vrijwel niet meer te onderscheiden van echte kerstbomen. Dit betekent dat deze hoge kwaliteit kunstkerstbomen er niet meer uitzien als een goedkoop namaakproduct. Tegenwoordig kunnen we de kunstkerstboom dus ook als een waar kunstwerk aanschouwen!

Kunstkerstboom onmisbaar tijdens kerst

Wilt u een kunstkerstboom kopen, omdat kitsch als noodzaak wordt gezien tijdens kerst? Of omdat de kunstkerstboom tegenwoordig zo écht lijkt dat het net kunst is? Wat u reden ook is, één ding is zeker: de kunstkerstboom is onmisbaar in uw woonkamer. Kunstkerstbomen kunt u dan ook kopen in veel tuincentra in Nederland en ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Sla daarom uw slag en koop een kitscherige, kunstzinnige kunstkerstboom voor een écht kerstgevoel!

Adv. Bol.com Gardena