Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Tuinkalender Februari: Een Vroege Voorjaarsbode

Lisa Garden op 01-02-2024

In februari houdt de tuin nog steeds vast aan de winterse rust. De grond is koud en soms bedekt met een dun laagje sneeuw. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het betreden van de tuin om schade aan plantenwortels te voorkomen. Deze maand biedt echter ook een uitgelezen kans om de tuinplanning te verfijnen en te dromen van de komende lente.

Voorzichtige voorbereiding

Hoewel het nog te vroeg is om veel te planten, kunnen tuiniers in februari beginnen met voorbereidingen treffen. Controleer gereedschap op slijtage en maak het schoon, klaar voor het komende seizoen. Denk ook aan het plannen van de groentetuin en het bestellen van zaden. Sommige wintergroenten kunnen nu nog worden geplant, zoals prei en vroege aardappelrassen, voor een voorsprong op het voorjaar.

Bescherming tegen vorst

Februari kan grillig zijn met betrekking tot het weer. Hoewel de lente in aantocht is, kunnen er nog steeds vorstgevaarlijke nachten optreden. Bescherm vorstgevoelige planten met doeken of fleecedekens en houd potplanten binnen op koude nachten. Vergeet niet om vogelvoer aan te vullen, zodat de gevleugelde vrienden in de tuin ook de laatste wintermaand goed doorkomen.

Onderhoud van de tuininfrastructuur

Gebruik februari als een maand van onderhoud voor de tuininfrastructuur. Controleer schuttingen, poorten en tuinmeubilair op eventuele schade en repareer deze indien nodig. Denk ook aan het reinigen van paden en terrassen om groene aanslag te voorkomen. Door deze taken in februari uit te voeren, ligt de tuin er straks, bij de eerste zonnestralen, weer tiptop bij.

Voorpret met vroegbloeiers

Sluit de maand februari af met een vleugje voorpret door vroegbloeiers in de tuin te verwelkomen. Sneeuwklokjes, winterakonieten en krokussen laten hun kleurrijke gezichten zien, wat een voorbode is van de prachtige bloemenpracht die de komende maanden zal volgen. Geniet van deze eerste tekenen van de naderende lente en laat de tuin langzaam ontwaken uit zijn winterse sluimer.

Adv. Bol.com Gardena