Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe kies je de juiste verlichting in de tuin?

Het leven verplaatst zich steeds meer naar de tuin. Het klimaat wordt steeds warmer en tegenwoordig leven we in de zomermaanden grotendeels in de tuin. Zodra het donker wordt en de temperatuur daalt, verplaatsen we ons logischerwijs weer naar binnen. Met goede tuinverlichting en eventuele warmtebronnen kun je langer van de tuin genieten. Maar op welke zaken moet je letten? Denk bijvoorbeeld aan lichtplannen, stroompunten, verschillende soorten lampen en schakelaars. In dit artikel behandelen we de belangrijkste zaken rondom tuinverlichting. 

Denk na over een lichtplan

Lichtinval en lichtbronnen heb je in alle soorten en maten. Bij het lezen van de krant heb je ander licht dan 's avonds met een glas wijn. Creëer extra comfort door het licht aan te passen op jouw dagelijks leven. Zet op papier welke activiteiten je in de tuin graag onderneemt. Noteer de plek in de tuin en het type licht dat je fijn zou vinden. Op die manier heb je inzichtelijk welk soort licht je op welke plek in je tuin nodig heb. Controleer ook direct of er voldoende stroompunten in jouw tuin zitten. 

Combineer praktische verlichting met sfeerlicht

De ideale tuin bevat een combinatie van sfeerlicht en praktische verlichting. Praktisch licht ondersteunt je bij allerlei activiteiten. Denk aan een felle heldere lamp bij het lezen van de krant. Met verschillende losse tuinlampen kun je het tuinpad verlichten zodat je in het donker niet struikeld. Met een gezellige borrel zit je niet te wachten op witte LED verlichting. In dat soort situaties brengen flikkerend licht of een vuurtje gezelligheid. Door tuinverlichting op te nemen in het tuinontwerp creëer je een luxe en sfeervolle uitstraling. Met stijlvolle wandlampen op de schutting creëer je een luxe setting. Plaats om de 2 meter minimalistische gronspotten geven jouw tuin dat echte hotelgevoel. 

Netstroom of solarverlichting?

Binnen in huis is eigenlijk alles aangesloten op netstroom. Buiten is dat iets lastiger, want niet overal in de tuin beschik je over stroompunten of stopcontacten. In dat soort gevallen biedt Solar tuinverlichting uitkomst. Dit zijn zuinige lampen die zich opladen met behulp van de zon. Overdag verzamelen deze lampen zonne-energie en op donkere momenten gaan de lampen aan. Over het algemeen is het licht iets minder fel. Ben jij op zoek naar een feller licht, overweeg dan om extra stroompunten aan te leggen.