Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Afvoergoten voorkomen wateroverlast in de tuin

Wateroverlast in de tuin kan een groot probleem zijn, vooral tijdens hevige regenval. Het kan leiden tot modderige paden, waterplassen en zelfs schade aan planten en structuren. Gelukkig kunnen afvoergoten een effectieve oplossing bieden om dit probleem te voorkomen en uw buitenruimte droog en functioneel te houden.

Wat zijn lijngoten?

Lijngoten, ook wel sleufgoten genoemd, zijn smalle afvoergoten die worden gebruikt om water af te voeren van oppervlakken zoals terrassen, opritten en tuinpaden. Ze zijn meestal langwerpig van vorm en worden vaak langs de randen van verharde gebieden geplaatst. Een lijngoot is verkrijgbaar in verschillende materialen en kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van uw buitenruimte.

Welke afvoergoot voor terras?

Voor een terras zijn lijngoten vaak de beste keuze vanwege hun discrete ontwerp en effectieve waterafvoer. Deze afvoergoten kunnen worden ingebouwd in de randen van het terras of langs de omtrek om regenwater snel en efficiënt af te voeren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en materialen, waardoor u kunt kiezen welke het beste bij uw terras past.

Hoe afvoergoten plaatsen?

Het plaatsen van afvoergoten is een relatief eenvoudig proces, maar het vereist wel nauwkeurige metingen en zorgvuldige planning. Hier zijn de basisstappen voor het plaatsen van afvoergoten in uw tuin:

 • Bepaal de locatie
  Identificeer de gebieden in uw tuin waar water zich ophoopt en bepaal waar afvoergoten nodig zijn om het water af te voeren. Kan er bijvoorbeeld een regenton vollopen?

 • Graaf een sleuf
  Graaf een smalle sleuf langs de gewenste locatie voor de afvoergoot. Zorg ervoor dat de sleuf voldoende diep is en een lichte helling heeft om het water naar de gewenste afvoerlocatie te leiden.

 • Plaats de afvoergoot
  Plaats de afvoergoot in de sleuf en zorg ervoor dat deze waterpas staat. Verbind indien nodig meerdere afvoergoten met elkaar met behulp van koppelstukken.

 • Controleer de waterafvoer
  Test de waterafvoer door water in de afvoergoot te gieten en te controleren of het water efficiënt naar de afvoerlocatie stroomt.

 • Vul de sleuf
  Vul de sleuf rondom de afvoergoot met grind of steenslag om stabiliteit te bieden en de afvoer te bevorderen.

Wat kost een afvoergoot?

De kosten van een afvoergoot variëren afhankelijk van het materiaal, de grootte en het merk. Over het algemeen kunt u rekening houden met een prijs tussen de € 10,- en € 50,- per strekkende meter, exclusief installatiekosten. Het is altijd raadzaam om verschillende opties te vergelijken en een offerte op te vragen bij verschillende leveranciers om de beste prijs te vinden voor uw specifieke behoeften.

Door afvoergoten in uw tuin te plaatsen, kunt u effectief wateroverlast voorkomen en uw buitenruimte droog en functioneel houden, zelfs tijdens hevige regenval. Vergeet niet om een regenton aan te sluiten op de dakgoot van bijvoorbeeld uw tuinhuis. Hierdoor vangt u water op die u tijdens droogte kunt gebruiken om de planten water te geven. Met de juiste planning en installatie kunnen afvoergoten een waardevolle toevoeging zijn aan uw terras of tuin en de algehele functionaliteit van uw tuin verbeteren.

Benieuwd naar alle producten voor waterafvoer en wateropslag in uw tuin? Koop direct bij de producent!

Adv. Bol.com Gardena