Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Insectenhotel maken? Zo doe je het

Insectenhotels zijn als luxe resorts voor kleine kriebelende wezentjes. Deze kleine schuilplaatsen bieden een veilige haven voor allerlei insecten, van bijen en lieveheersbeestjes tot vlinders en kevers. Het concept is eenvoudig maar doeltreffend: door het creëren van kleine holtes en gangen imiteren ze natuurlijke habitats, waardoor insecten een plek vinden om te nestelen en te overwinteren.

Hoe maak je zelf een insectenhotel?

Zelf een insectenhotel maken is een bevredigend project dat niet alleen de biodiversiteit in je tuin vergroot, maar ook een leuke en educatieve activiteit is. Begin met het verzamelen van materialen zoals houtblokken, stukjes bamboe, dennenappels en stro. Bouw vervolgens een frame van stevig hout en vul het met de verzamelde materialen, waarbij je zorgt voor een variatie aan texturen en groottes van de holtes.

Wat stop je in een insectenhotel?

Het succes van een insectenhotel hangt af van de diversiteit aan materialen die je erin stopt. Verschillende insecten hebben verschillende voorkeuren, dus zorg voor een mix van hout, stro, bladeren, dennenappels en zelfs stukjes klei. Het is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende beschutting en bescherming tegen regen, dus plaats het hotel op een beschutte plek en bedek het met een dak van golfplaten of een stuk hout.

 

 

Insectenhotel welke insecten?

Een breed scala aan insecten zal je insectenhotel graag bezoeken en bewonen. Bijen zullen dol zijn op de holtes gevuld met bamboe of stukjes hout, terwijl lieveheersbeestjes zich graag nestelen tussen de stro en bladeren. Vlinders geven de voorkeur aan zonnige plekken met veel bloemen in de buurt, dus zorg voor wat nectarrijke planten in de buurt van het hotel.

Waar insectenhotel ophangen?

De locatie van je insectenhotel is cruciaal voor het aantrekken van bewoners. Kies een plek in je tuin die beschut is tegen harde wind en regen, maar die wel voldoende zonlicht krijgt. Hang het hotel op ooghoogte of bevestig het aan een stevige paal, zodat het gemakkelijk toegankelijk is voor zowel insecten als mensen die ervan willen genieten.

Met deze eenvoudige tips en trucs kun je in een handomdraai je eigen insectenhotel maken en een welkom toevluchtsoord creëren voor de kleine beestjes die je tuin tot leven brengen.

Adv. Bol.com Gardena