Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Is kunstgras vriendelijk voor het milieu?

Benieuwd of kunstgras wel vriendelijk is voor het milieu? Veel mensen kiezen tegenwoordig voor kunstgras vanwege de vele voordelen die het met zich meebrengt. Toch zijn mensen er steeds meer van bewust om meer aan het milieu te denken, hiervoor wil je wel graag weten of kunstgras wel milieuvriendelijk genoeg is.

Milieuvriendelijkheid

De milieuvriendelijkheid van kunstgras zie je terug in het feit dat er rekening is gehouden met de afvoer van water, doordat er kleine gaatjes aan de onderkant van de grasmat zitten. Verder worden er grondstoffen en energie verbruikt net als bij natuurgras. Het enige nadeel van kunstgras, is dat dieren die onder in de grond leven zich niet door de matten heen kunnen dringen. Hierbij kan je denken aan wormen die gezocht worden door de vogels.

Gezondheid

Kunstgras wordt de laatste jaren in twijfel getrokken door de mogelijke gevaren die erbij komen kijken. Op kunstgrasvelden wordt namelijk gestrooid met rubberen korrels, mensen twijfelen hier aan de gezondheid. Sommige rubberen korrels zouden kankerverwekkend zijn. Wanneer je milieuvriendelijke kunstgrassen wilt plaatsen weet dan je bij verschillende leveranciers kan kiezen voor kunstgras zonder korrels. Zo hoef je je geen enkele zorgen te maken over de gevaren van de rubberen korrels.

Onderhoud

Bij natuurgras kan je geregeld met de grasmaaier over het gazon heen na je een jerrycan benzine hebt gehaald om de maaier weer aan de loop te krijgen. Wanneer je niet van grasmaaien houdt heb je nog de mogelijkheid tot de robotmaaier die continu aan het stroom staat. Om kunstgras te onderhouden wordt het zo nu en dan gesproeid en moet het onkruid worden verwijderd. Bij het composteren van je tuinafval komen er broeikasgassen vrij zoals methaan en lachgas. Door de bestrijding van het onkruid komen er chemicaliën vrij, die schadelijk zijn voor de natuur en grondwater. Qua onderhoud zit je met kunstgras dus wel degelijk goed wat betreft milieuvriendelijkheid. Geen zin om zelf je grasmat te plaatsen? Laat het leggen van kunstgras door vakman over.

Kunstgras op het balkon 

Naast dat kunstgras milieuvriendelijk is, kan je het ook makkelijk plaatsen op plekken waar gras niet kan groeien. Denk hierbij aan kunstgras op je balkon! Wanneer je in een flat woont, geen eigen tuin hebt en dit stiekem wel mist, is het super simpel om het groen toch naar je woning toe te laten komen! Kijk hier wanneer je de beste info kunstgras balkon wilt hebben.

Duurzaam

Duurzaamheid is onder andere afhankelijk van de materialen, de kwaliteit en de productie. Echt duurzaam kunstgras bestaat uit minstens 80% gerecycled en kwalitatief materiaal. In Europa zijn er strenge regels om dit te kunnen garanderen. Het is namelijk de bedoeling dat een duurzame kunstgrasmat zo lang mogelijk meegaat en niet schadelijk is voor de gezondheid. Als kunstgras eenmaal in je tuin ligt heb je er jarenlang weinig omkijken meer naar. Toch zijn er dingen die je zelf kunt doen om de levensduur te vergroten. Om onkruid tegen te gaan is het belangrijk om losse bladeren en takken weg te vegen.

Adv. Bol.com Gardena