Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Kunstgras is in opkomst en dit is waarom

Lisa Garden op 24-10-2022

Wie wil er nu niet een stralend en fris uitziend gazon het hele jaar door? Mensen met groene vingers vinden het niet erg om wat tijd en energie te stoppen in het aanleggen en onderhouden van een mooi gazon van echt gras, maar dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Steeds meer mensen kiezen daarom tegenwoordig voor het aanleggen van kunstgras. Kunstgras is al een tijdje in opkomst vanwege de vele voordelen. Maar wat zijn die voordelen dan precies? En is het eigenlijk wel een duurzame keuze? Antwoord op deze vragen en nog meer, lees je in dit artikel. 

Kunstgras en duurzaamheid

Wil je kunstgras kopen, maar twijfel je aan de duurzaamheid ervan? Geen zorgen, ook met het leggen van kunstgras houd je rekening met het milieu. Hoewel je zou denken dat kunstgras, dat gemaakt is van synthetisch materiaal, slechter voor het milieu is dan echt gras, hoeft dat zeker niet altijd het geval te zijn. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het onderhouden van echt gras een behoorlijke belasting is voor het milieu. Wanneer je het gras zaait heb je heel veel water nodig om ervoor te zorgen dat het goed gaat groeien. Is er eenmaal een mooie grasmat ontstaan, ook dan moet je vaak sproeien om het ook zo groen te houden. Het kost dus behoorlijk veel water, iets waar we, zeker met de huidige droge zomers, erg zuinig mee moeten omgaan. Daarnaast moet een echt grasmat regelmatig worden gemaaid. Onder de juiste omstandigheden groeit het snel en dus moet je vaak in de weer met je elektrische maaier, sommige lopen zelfs op benzine. Ook niet erg prettig voor het milieu dus. 

Kunstgras in opkomst

Groen gras, het hele jaar door

Misschien wel leukste voordeel dat je aan kunstgras beleeft, is dat je het hele jaar door een groen gazon hebt, waar je vrijwel niets voor hoeft te doen. Het blijft er altijd goed uitzien en je hoeft niet bang te zijn voor kale plekken, dood bruin gras of onkruid. Zelfs in de winter, wanneer je in de tuin nog wilt genieten van een winters zonnetje, heb je nog een geheel groen gazon. Ook fijn om altijd een groene aanblik te hebben wanneer je vanuit huis naar je tuin kijkt. 

Niet van echt te onderscheiden

Een reden waarom men eerder nog niet snel voor kunstgras koos is vanwege de looks. Mensen hebben al snel de associatie met een hockey - of voetbalveld van kunstgras en dat is niet per se iets dat je in je tuin wilt hebben liggen. Daar wil je genieten van het buitenleven en niet het idee hebben dat je op een stuk plastic rondloopt. Door de ontwikkelingen die razendsnel zijn gegaan op het gebied van kunstgras is de kwaliteit steeds beter geworden en zijn sommige soorten haast niet meer van echt te onderscheiden. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook wat betreft gevoel. Het is dus ideaal wanneer je languit in de tuin op het gras wilt liggen of wanneer je kinderen in de zomer elke dag in de tuin spelen. 

Onderhoudsvriendelijk

Een gazon van echt gras, daar moet je flink wat tijd instoppen wil je het optimaal laten groeien. En dan nog ben je overgeleverd aan invloeden van buitenaf zoals het weer. Heb je geen groene vingers, dan zit je met kunstgras in ieder geval goed. Je hoeft niet te maaien, sproeien, mesten of randjes bij te knippen. Het is overigens niet zo dat kunstgras helemaal geen onderhoud nodig heeft. Ook dit moet worden schoongemaakt en bladeren moeten worden verwijderd. Dit kun je doen met een speciale bezem en viezigheid kan eenvoudig verwijderd worden met wat water. Als je het juiste kunstgras koopt dan zorgt het er ook voor dat water gewoon goed in de grond kan zakken. Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin, dan kun je nog altijd beter kiezen voor kunstgras in plaats van tegels. Met het juiste onderhoud gaat je kunstgras gazon jarenlang mee en kun je er dus lang van genieten. 

Voor ieder wat wils

Nu kunstgras steeds populairder wordt, kan het ook op grotere schaal geproduceerd worden. Dat betekent dat de prijzen tegenwoordig een stuk lager zijn dan een aantal jaren geleden. Dit terwijl de kwaliteit alleen maar toeneemt. Kunstgras kopen hoeft dus helemaal niet zo duur te zijn als je wellicht denkt. Hierdoor is het voor bijna iedereen mogelijk om voor kunstgras van goede kwaliteit te kiezen. Er zijn verschillende soorten op de markt en met verschillende prijskaartjes, dus er is voor ieder wat wils.  

 
Adv. Bol.com Gardena