Vind jouw tuincentrum

Een mooi gazon

Bemesten, onkruid wieden, mos bestrijden en het repareren van slechte stukken kan het beste gebeuren als de winter voorbij is en het gras opnieuw begint te groeien. Dit basisonderhoud is niet lastig en kost ook niet veel tijd.

Onkruid wieden

In het algemeen ontsnappen heel laaggroeiende gazononkruiden aan de messen van de grasmaaier. Hierdoor kunnen ze zich uitbreiden tot een tapijt van breed uitstaande bladeren of een web van lange uitlopers, die het gras verstikken, lelijke platte plekken veroorzaken en zelfs ziektes en plagen bij zich kunnen dragen. Haal deze onkruiden nu weg en zorg ervoor dat ze niet meer terugkomen voor het groeiseizoen begint.

Bemesting

Zoals veel andere planten heeft gras een uitgebalanceerde ‘maaltijd’ nodig om goed te groeien en om een mooi, gezond gazon te vormen. Vooral stikstof is belangrijk omdat dit voor een sterke bladgroei zorgt. Met twee keer per jaar strooien van gazonmest geeft u het gazon alle voedingsstoffen die het nodig heeft:

  • Kies een windstille dag om meststoffen te strooien, als de grond vochtig is en er regen wordt verwacht.
  • Extra voedingsstoffen zijn vooral nodig als het gras in de groei is, dus wacht met de voorjaarsbemesting tot april of begin mei.
  • Als u wat overgebleven bladaarde of fijne compost heeft, kunt u die in plaats van kunstmest dun uitstrooien en inharken.
  • Heeft u een gedeelte met wilde bloemen in het gazon? Bemest dit dan niet. Het gras gaat anders weelderig groeien waardoor de bloemen worden verdrongen.

Opnieuw inzaaien

Als het gazon is geverticuteerd of als het te weinig is bemest kunnen kale plekken voorkomen. Zaai deze opnieuw in om te voorkomen dat mos en onkruid de overhand krijgen. Maak de grond wat los, verwijder onkruid, hark het gelijk met het omringende gazon en voeg indien nodig fijne compost toe. Zaai de plek in met geschikt graszaad, strooi de helft van het zaad gelijkmatig in één richting en de rest in de andere richting. Hark de zaden licht in en bescherm ze met netten tegen de vogels. Of haal het kale stuk gras weg en leg er een nieuwe graszode terug.

Klik hier voor een aanbieding van Bloemen & Planten