Vind jouw tuincentrum

Geheime bloementaal

In het Victoriaanse Engeland was het heel gebruikelijk om elkaar aan de hand van bloemensymboliek berichten te sturen. Afhankelijk van bloem en kleur kon je de boodschap ontcijferen. Tegenwoordig is de symboliek van bloemen meestal ondergeschikt aan de persoonlijke voorkeur maar elke bloem heeft een diepere betekenis. Dat betekent dat een boeket op tafel misschien toch een geheime boodschap bevat…

Berichtenservice

De Britse adel verzond in de Victoriaanse tijd aan de hand van bloemen korte berichten aan elkaar. Een Anjer gaf bijvoorbeeld aan dat je haast moest maken en wanneer je een Rododendron kreeg, moest je op je hoede zijn. Deze edele bloementaal is tegenwoordig nauwelijks meer bekend is, maar bloemen hebben wel hun symboliek behouden. Ze vormen ook vandaag de dag een originele manier om elkaar iets te vertellen.

Oorsprong

De symboliek van een specifieke bloem komt van oorsprong vaak voort uit oude culturen, lokale legendes of eigenschappen. Rozen symboliseren echte liefde, geurende Lelies kalmeren terwijl Gerbera’s voor vrolijkheid zorgen! Behalve de bloem hebben ook kleuren een symboliek. Zo geven witte bloemen een boeket een zuivere en onschuldige betekenis, spreekt een rood boeket van liefde en passie terwijl roze meer voor een tedere uitstraling zorgt. 

Actie: verborgen taal

Wanneer je de betekenis van bloemen weet, kun je net als in de Victoriaanse tijd berichten overbrengen. Op www.mooiwatbloemendoen.nl/verborgentaal staan als hulp een aantal betekenissen vermeld. Je vindt er tevens een boeket met een geheime boodschap. Iedereen die de goede betekenis van het boeket aangeeft, maakt kans op één van de vijftig gratis boeketten of de hoofdprijs, een jaar lang gratis bloemen! Deze actie van Bloemenbureau Holland duurt tot en met 30 september 2011.

Kijk voor meer informatie en bloemensymboliek op www.mooiwatbloemendoen.nl