Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Hoe maak je een perfecte BBQ aan?

Lisa Garden op 24-06-2024

Voordat je de BBQ aansteekt, is een goede voorbereiding cruciaal. Zorg ervoor dat je barbecue schoon is en alle benodigdheden binnen handbereik zijn. Denk aan houtskool of briketten, aanmaakblokjes of -vloeistof, en een lange aansteker of lucifers. Controleer ook of de BBQ op een stabiele, vlakke ondergrond staat, ver weg van brandbare materialen zoals hout of droog gras.

Het kiezen van de brandstof

Het type brandstof dat je kiest, kan een groot verschil maken in de smaak van je eten. Houtskool geeft een authentieke rooksmaak aan je gerechten, terwijl briketten langer branden en een gelijkmatige hitte geven. Plaats de houtskool of briketten in een piramidevorm in het midden van de barbecue. Dit helpt bij een betere luchtcirculatie en zorgt ervoor dat de kolen gelijkmatig opwarmen.

Het gebruik van aanmaakblokjes

Om de BBQ succesvol aan te steken, gebruik je aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof. Plaats een paar aanmaakblokjes tussen de houtskool of briketten en steek ze aan met een lange aansteker of lucifer. Als je aanmaakvloeistof gebruikt, giet dan een kleine hoeveelheid over de houtskool en wacht een paar minuten voordat je het aansteekt. Wees altijd voorzichtig bij het gebruik van aanmaakvloeistof om onverwachte vlammen te voorkomen.

 

 

Geduld en timing

Nadat je de aanmaakblokjes hebt aangestoken, is geduld de sleutel. Laat de vlammen hun werk doen en wacht tot de houtskool of briketten bedekt zijn met een dun laagje witte as. Dit kan ongeveer 20-30 minuten duren, afhankelijk van de hoeveelheid brandstof en de weersomstandigheden. Zodra de kolen gloeiend heet zijn en bedekt met as, kun je beginnen met grillen.

Klaar om te grillen

Nu je BBQ klaar is, kun je de kolen verspreiden voor directe of indirecte hitte, afhankelijk van wat je wilt bereiden. Directe hitte is ideaal voor het snel grillen van steaks, hamburgers en worstjes, terwijl indirecte hitte perfect is voor grotere stukken vlees zoals kip en ribben. Plaats je grillrooster terug op de BBQ en vet het licht in om plakken te voorkomen. Je barbecue-ervaring kan nu echt beginnen, geniet van de heerlijke geur en smaak van gegrild voedsel!

Adv. Bol.com Gardena