Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Kruishengen

Verweerde schutting klaarmaken voor het voorjaar

Straks wordt het voorjaar en ga je weer met mensen in de tuin zitten. Het geeft een verwaarloosde indruk als het hek of de schutting van je tuin dan vies is. Is dit bij jou het geval en wil je je tuin weer opgeknapt krijgen voordat het voorjaar komt? Lees dan snel verder voor een aantal handige tips.
 

Schoonmaken met groene zeep en soda

Doordat de zon weinig schijnt en het over het algemeen veel regent in de herfst verandert je tuin vaak in een chaos. Zo ook de schuttingen en hekken van je tuin. De beste oplossing om dit schoon te maken is met groene zeep en soda. Je maakt een sopje van 5 scheppen groene zeep, 5 scheppen soda en 10 liter warm water. Vervolgens maak je de hekken en schuttingen schoon met een sterke borstel. Uiteindelijk spuit je het schoon met een tuinslang. Als de aanslag te erg is kan je de schutting ook insmeren met groene zeep en het een nacht laten intrekken. Vervolgens spuit je de zeep er met een tuinslang weer af. Het voordeel van groene zeep met soda gebruiken is dat de schuttingen en hekken beter beschermd blijven tegen aanslag na het schoonmaken. Vergeleken met een hogedrukreiniger is deze oplossing veel milieuvriendelijker en wordt het hout er ook niet ruw van.
 

Schutting beitsen

Een mooie oplossing van een vieze schutting is om deze te beitsen. Dit kan je het beste doen met een dekkende buitenbeits. Als je een transparante beits gebruikt zul je de vlekken van de verweerde schutting erdoorheen zien. Vaak wordt er gekozen voor een donkerbruine of donkergroene beitskleur, omdat dit natuurlijke kleuren zijn die goed bij de tuin passen. Het is wel belangrijk dat het hout van de schutting nog stevig is. Als dit niet zo is kan je beter een nieuwe schutting in aanschaffen.
 

Nieuwe hengen ophangen

Een verweerd hek moet ook worden opgeknapt als je je tuin helemaal wil klaarmaken voor de lente. Dit kan je doen door nieuwe hengen op te hangen. Een heng is een scharnier dat wordt gebruikt voor het ophangen van tuin- en poortdeuren. Deze hengen zijn er in verschillende vormen zoals duimhengen, hengen met bocht en hengen met verzet. Aangeraden wordt om een kruisheng te gebruiken. Een kruisheng is een kant en klare scharnier uit één stuk. Dit maakt het makkelijk om een kruisheng te plaatsen. Op deze manier kun je je tuin een nieuwe verfrissende look geven en kun je weer zonder schaamte gasten ontvangen.

 
Adv. Bol.com Gardena