Vind jouw tuincentrum

Koele en zuiverende kamerplanten

Van veel planten is bekend dat ze een luchtzuiverende en daarmee verkoelende functie hebben. Ze absorberen koolstofdioxide en geven zuurstof af, maar verwijderen ook aantoonbare hoeveelheden (giftige) gassen en vloeistoffen die vrijkomen door allerlei huishoudelijke producten zoals verf, rubber en schoonmaakmiddelen.

Veel van deze planten hebben ook positieve invloed op je gezondheid: door de extra zuurstof helpen ze tegen hoofdpijn en concentratieproblemen. Vandaar dat je tegenwoordig zo veel planten in kantoren vindt! Let wel op: veel van deze planten zijn giftig voor huisdieren. Deze zeven planten kun je in huis halen voor wat verkoeling in deze warme dagen.

Chrysant

De plant die volgens een onderzoek van NASA de meeste schadelijke stoffen uit de lucht filtert is de chrysant. De plant wordt voor uiteenlopende dingen toegepast door zijn genezende werking en het staat symbool voor een lang en gelukkig leven. In Azië wordt er thee van gezet en zelfs wijn van gemaakt. Helemaal geen saaie plant dus. Zet hem op een lichte en koele plek, geef hem elke dag water, en profiteer!

Scindapsus

Deze hebben we eerder gezien, dit is namelijk de tuinplant van de maand augustus, en dat komt goed uit! Via de huidmondjes op zijn bladeren worden schadelijke gasdeeltjes opgenomen en naar de wortels getransporteerd. Hier wordt het afgebroken door micro-organismen en gebruikt als voedsel. De plant is niet alleen slim, maar ook heel eenvoudig te onderhouden.

Ficus Benjamina

Makkelijk in onderhoud is deze treurvijg niet: de Ficus Benjamina houdt van veel licht, niet te veel water, maar wel een vochtige grond. Maar daar krijg je een heerlijk vochtig en koel huis voor terug! De boom heeft een grote symbolische functie, in Oost-Azië zijn wilde ficussen heilig: onder een bodhiboom vond Boeddha namelijk zijn verlichting.

[page-break]

Gerbera

Deze populaire snijbloem doet niet alleen goed zijn werk in boeketten, maar neemt ook schadelijke stoffen uit de lucht op. Zet de plant op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Regelmatig watergeven, en je hebt zowel een gezonde lucht als een prachtig vrolijk tafereel in huis.

Palm

Hoe groter de bladeren, hoe meer koolstofdioxide ze zullen opnemen. Als je de ruimte hebt, ga dan voor groot! Daarbij heeft de palm weinig water nodig, en is deze niet giftig voor huisdieren!

Aloë Vera

Niet alleen luchtzuiverend, maar kan ook goed als verkoeling dienen op een verbrande huid. Als de bladeren bruine plekken gaan vertonen, proberen ze je te vertellen dat de lucht in je huis niet erg fris is. Misschien nog een extra koele plant erbij?