Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Tuinmeubel materialen: hout, aluminium, wicker of kunststof?

Wie kiest voor tuinmeubelen kopen, heeft de keuze uit talloze modellen en uit diverse soorten materialen. De belangrijkste materialen die voor tuinmeubelen gebruikt worden, zijn hout, aluminium, wicker en kunststof. Welke kenmerken heeft elk van deze materialen? En zijn er aan de diverse materialen ook specifieke voordelen en nadelen verbonden? 

 

Hout als basismateriaal voor tuinmeubilair

Wanneer je houdt van een luxueuze, warme en natuurlijke uitstraling in de tuin, dan is tuinmeubelen kopen van hout de perfecte oplossing. Houten tuinmeubilair is een van de populairste soorten tuinmeubels, vooral vanwege de uitstraling en gezelligheid die houten materialen uitstralen. Verder is hout met een FSC-keurmerk gegarandeerd duurzaam en heb je een enorme keuze aan vormen en soorten houten tuinmeubelen. Ten slotte is hout ideaal omdat het niet - zoals aluminium - heet wordt in de zon. Nadelen aan houten tuinmeubelen zijn er helaas ook. Zo is niet elke kwaliteit hout even goed (kies voor hardhout!), heeft niet elk houten meubilair een keurmerk en heeft hout regelmatig onderhoud nodig om in goede staat te blijven. 

 

Aluminium: sterk en licht materiaal

Naast hout is aluminium een populair materiaal dat voor tuinmeubels wordt gebruikt. Aluminium geldt als zeer sterk en is tegelijk lekker licht. Verder is een voordeel van aluminium tuinmeubelen kopen het feit dat tuinstoelen en tafels van aluminium niet kunnen doorroesten, want aluminium is roestbestendig. En verder kiezen vele mensen voor aluminium als ze een tuin willen die er strak, modern en eigentijds uitziet. Feitelijk heeft aluminium meubilair maar weinig nadelen. De belangrijkste is dat tuinstoelen en -tafels die langdurig in de zon staan, erg heet kunnen worden. 

 

Wicker: ongevoelig voor weersinvloeden

Wicker is een speciaal soort kunststof dat veel op rotan lijkt. Anders dan rotan stoelen en tafels is wicker echter ongevoelig voor weersinvloeden en lekker licht van gewicht. Ideaal materiaal dus om te gebruiken voor tuinmeubels! Een ander pluspunt van wicker is dat er qua soorten en stijlen enorm veel keuze is voor de consument. Of je nu van romantiek, een klassieke sfeer, van eigentijdse frisheid of van een landelijke atmosfeer houdt: met wicker is alles mogelijk. En ten slotte: wickermeubelen zijn onderhoudsarm. Dat maakt het gebruik wel zo gemakkelijk. De nadelen? Wicker kan slap worden na langdurig gebruik en ook verkleuren. En er zijn wicker producten op de markt die van mindere kwaliteit zijn.

 

Kunststof tuinmeubilair:

Kunststof meubilair voor in de tuin heeft als voordeel dat er veel variatie mogelijk is qua vormen, kleuren en stijlen. Verder zijn kunststof tuinmeubels onderhoudsarm en veelal licht van gewicht. Nadelig aan kunststof is dat bijvoorbeeld kunststof tafels moeilijk recyclebaar zijn. Kunststof kan na enkele jaren broos worden en gaan breken. Voor de rest kies je slim als je voor kunststof tuinmeubilair gaat.

Adv. Bol.com Gardena