Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Het jaar van kinoa

Eetbaar, gemakkelijk én mooi: dat klinkt als 2013! Lees meer over deze veelzijdige eenjarige.

Peter Bauwens van Kwekerij De Nieuwe Tuin (voor eetbare planten: groente, fruit en meer) wist het zeker toen ik hem een paar maanden geleden interviewde: 2013 wordt het jaar van Kinoa (Quinoa of Inca rijst). Ik maakte een productie voor het tijdschrift Home and Garden over de toekomst in de tuin. Kenmerken als ‘mooi én eetbaar’ en ‘natuurlijk en zonder kunstgrepen toepasbaar’ worden steeds belangrijker voor tuinliefhebbers. Kinoa, een nieuwkomer in de tuin, heeft het allemaal.

Peter: “Kinoa is een soort graan dat al door de Inca’s in Zuid-Amerika werd toegepast. Het is gezonder dan tarwe of soja en het is ontzettend makkelijk te kweken, want de eenjarige groeit overal (hoog, laag, koud, warm, droog, nat, aan de kust…) en geeft veel opbrengst. Daarom is het door de Wereld Voedsel Organisatie uitgeroepen tot groente van het jaar. Kinoa kan de honger de wereld uit helpen!”

Meer lezen over de aantrekkelijkheid (kleuren), het oogsten en de smaak van de kinoa: http://www.tuinieren.nl/tuinnieuws/planten/het-jaar-van-kinoa.html

Adv. Bol.com Gardena