Vind jouw tuincentrum

Handig: een checklist voor de planten oppas

Ga je op vakantie en wil je de planten graag goed achterlaten? Dan is het fijn als er iemand in jouw omgeving voor de planten zorgt. Hoe breng je nu alle instructies zo duidelijk mogelijk over? Door middel van een handige checklist natuurlijk! 

Taak 1: water geven aan de planten in potten

Gedurende de zomer is water natuurlijk al een belangrijk punt, om uitdroging van planten te voorkomen. Vooral planten die in potten staan drogen snel uit, ook bij wind en bewolking. Deze staan dus bewust op nummer 1 van de checklist. De beste tijd voor het geven van water is 's ochtends vroeg of 's avonds na zonsondergang, zodat de verdamping het minst is. Giet het water op de aarde en niet op de bloemen of bladeren, zodat de plant dit meteen kan gebruiken. 

Taak 2: water geven aan de planten in de grond

Planten in de volle gronnd hebben minder water nodig dan planten in potten. Elke dag sproeien is niet nodig, om de paar dagen is voldoende! 

Taak 3: dode bloemetjes en blaadjes weghalen

Kom je uitgebloeide bloemen tegen, of bruine bladeren? Geen stress! Deze kun je gewoon weghalen met de hand, of met een scherpe tuinschaar. Niet alleen staat dit mooier, het zorgt er ook voor dat de plant energie steekt in het aanmaken van nieuwe bladeren of bloemen. 

Taak 4: slakken verplaatsen

Hoewel slakken zeker niet snel zijn, kunnen ze wel in no-time je terras overnemen. Als ze jouw planten eenmaal bereiken gaat het toch sneller dan je wilt. Daarom kun je ze het beste op tijd verplaatsen óf natuurlijk voorkomen. Verplaats ze naar een veilige plek of regel preventie door bijvoorbeeld koffiedik, cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen, of schelpen. 

Hiermee zal de planten oppas uit de voeten kunnen! Fijne vakantie!