Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Groendak plaatsen? Jouw lokale dakdekker regelt het!

Een groendak staat prachtig, daar zijn de meeste dakexperts het wel over eens. Het dak van je woning, schuur, carport of tuinhuis krijgt dan een natuurlijke look en het groen brengt leven in de brouwerij! Maar wat is er nodig om een groendak aan te leggen? Allereerst heb je expertise nodig, bij voorkeur die van een lokale dakdekker via Dakprobleem Kwijt, want zo houd je de lijntjes kort en de voorrijkosten beperkt!

Stap 1. Wat voor groendak kies je?

  • Een intensief groendak (hier kun je over lopen)
  • Een extensief groendak (voor de sier, hier kun je niet over lopen)

Weet je niet voor welk groendak je moet kiezen? Laat je dan adviseren door de dakdekker, want hij heeft er kijk op! Je belt hem dan voor een afspraak en hij komt zo snel mogelijk voor een inspectie van het dak. Is het bijvoorbeeld sterk genoeg om (zware) beplanting dan wel het gewicht van mensen te kunnen dragen?

Stap 2. Onderzoek of er een vergunning nodig

Als je voor een intensief groendak kiest, dan is er een vergunning van de gemeente nodig. Want als een dak belopen moet worden, dan betekent dit ook dat het dak het gewicht van meerdere mensen moet kunnen dragen. Liever een extensief groendak? Ook dan heb je een vergunning nodig, zeker als er uitgebreide en dus zware begroeiing voor gepland staat. Want ook bij hevige regenval moet een dak al het extra gewicht kunnen dragen.

Stap 3. Vergunning binnen? Zet je lokale dakdekker aan het werk!

Eerst wordt een drainagemat op het dak aangebracht en dat is bedoeld om overtollig regenwater straks goed af te voeren. Hierna wordt een zogeheten ‘substraatlaag’ gelegd: dit is de voedingsbodem voor de planten die later komen. De beplanting kan vervolgens op twee manieren aangelegd worden:

  1. Je zaait zaadjes over de substraatlaag.
  2. Je legt kant-en-klare matten met groen over de substraatlaag.

Voor de stabiliteit van je dak heb je natuurlijk de expertise van je dakdekker nodig en mogelijk wil je hem ook de benodigde lagen en matten laten aanleggen. Geen probleem natuurlijk, want jouw lokale dakdekker heeft natuurlijk al vaker met het ‘groene bijltje’ gehakt. Liever zelf je groendak aanleggen? Dan nog heb je een professionele dakdekker nodig om te bepalen of het dak goed genoeg is

Alle voordelen van een groendak op een rijtje!

  1. Planten zetten koolzuur om in zuurstof. Ze helpen de luchtkwaliteit te verbeteren!
  2. Door de beplanting blijft je dak goed geïsoleerd.
  3. Door de beplanting worden geluiden goed gedempt.
  4. Slimme beplanting zorgt voor goede afvoer van hemelwater.
  5. Je dak krijgt een frisse, natuurlijke uitstraling. Groen staat gezellig!
  6. Bij goed onderhoud kan het groen heel lang meegaan. Je kunt dus jaren plezier hebben van een groendak.

Interesse in een mooi groendak? Regel het nu met jouw lokale expert!

Tja, hoe eerder het groendak erop ligt, hoe beter! Maar hoe vind je zo snel een betrouwbare dakdekker uit je eigen regio? Bij Dakprobleem Kwijt natuurlijk, want die hebben een landelijk netwerk opgericht van professionele dakdekkers. Wat je doet? Je gaat naar hun website, je toetst je woonplaats of postcode in en je kunt meteen contact opnemen met de dakdekker die in jouw buurt werkzaam is. Een groen dak op plat dak? Je expert regelt dit met gemak!