Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Een moestuin beginnen: weg met dat onkruid!

Je hebt een moestuin tot je beschikking gekregen of je hebt besloten een deel van je eigen tuin als moestuin te gaan gebruiken. Nu moet je nog één horde nemen: het onkruid verwijderen. Wat is de snelste en meest duurzame manier om van al dat onkruid af te komen?

Omspitten
Er zijn niet veel mensen die een moestuin zijn begonnen zonder eerst onkruid te hebben moeten verwijderen. Of je nou een verwaarloosde moestuin van de vorige eigenaar overneemt of een deel van je eigen tuin ombouwt tot moestuin: deze grond staat waarschijnlijk nog vol met onkruid, gras en andere begroeiing die weg moet.

Je zou dit kunnen verwijderen door de tuin om te spitten, maar spitten is erg arbeidsintensief.  Gelukkig is er nog een methode die veel efficiënter werkt: afdekken. 

Afdekken 
Door het onkruid goed af te dekken met bijvoorbeeld plastic of karton, gaat het na een tijdje vanzelf dood. Daarna kun je het onkruid eenvoudig verwijderen door het bijeen te harken, maar je kun het ook laten liggen als compost. Daarmee bespaar je jezelf veel werk.

Wanneer je direct aan de slag wilt in je moestuin, kun je een deel handmatig onkruidvrij maken en de rest van de moestuin goed afdekken. Na enige tijd kun je ook de rest van je moestuin in gebruik nemen.

Luister naar het onkruid 
Inspecteer je onkruid goed voordat je het gaat verwijderen. Het soort onkruid in jouw moestuin zegt namelijk iets over de grond waar het op groeit. Zo kun je aan het onkruid zien of je te maken hebt met een zanderige, natte bodem of bijvoorbeeld met een zure bodem. Ook het stikstofgehalte kan aan de hand van het onkruid afgelezen worden. Deze kennis is zeer bruikbaar voor wanneer je begint met het verbouwen van je groente en fruit!