Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

De verborgen kosten van kerstverlichting: Wat kost het aan stroom?

Lisa Garden op 26-11-2023

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent dat veel mensen hun huizen versieren met schitterende kerstverlichting. Terwijl de fonkelende lichtjes zorgen voor een warme en gezellige sfeer, rijst vaak de vraag: wat kost al die pracht en praal eigenlijk aan stroom? Laten we eens inzoomen op de verborgen kosten van kerstverlichting.

De energiezuinige opties

Voordat we de kosten induiken, is het belangrijk op te merken dat er tegenwoordig energiezuinige opties beschikbaar zijn als het gaat om kerstverlichting. LED-verlichting is bijvoorbeeld aanzienlijk energiezuiniger dan de traditionele gloeilampen. LEDs verbruiken ongeveer 80-90% minder energie en gaan veel langer mee. Dus als je je ecologische voetafdruk wilt verminderen en tegelijkertijd de kosten wilt beperken, overweeg dan om over te stappen op LED-kerstverlichting.

Hoeveel stroom verbruikt kerstverlichting?

Het exacte stroomverbruik van kerstverlichting hangt af van verschillende factoren, zoals het type lampen, het aantal lampjes en hoe lang de verlichting brandt. Over het algemeen kun je echter stellen dat kerstverlichting met traditionele gloeilampen meer stroom verbruikt dan LED-verlichting.

Laten we een voorbeeld nemen. Stel dat je een kerstboom hebt met 500 gloeilampjes van 5 watt elk. Als je deze lampjes 5 uur per dag laat branden gedurende de hele maand december, zou het totale energieverbruik ongeveer 750 kWh zijn. Aan de huidige gemiddelde stroomprijs zou dit neerkomen op ongeveer €150 aan extra kosten op je energierekening.

 

 

Aanbevelingen voor het beperken van kosten

Als je de kosten van je kerstverlichting wilt beperken, zijn hier enkele tips:

  1. Gebruik LED-verlichting: Zoals eerder vermeld, zijn LED-lampen veel energiezuiniger dan gloeilampen. Hoewel ze misschien duurder zijn in aanschaf, zul je de investering op de lange termijn terugverdienen.

  2. Gebruik een timer: Voorkom onnodig energieverbruik door een timer in te stellen voor je kerstverlichting. Op die manier hoef je niet te onthouden om de lichten uit te schakelen als je naar bed gaat.

  3. Controleer op defecte lampjes: Kapotte lampjes kunnen het stroomverbruik verhogen. Controleer regelmatig of alle lampjes nog werken en vervang defecte exemplaren zo snel mogelijk.

  4. Kies voor zonne-energie: Overweeg het gebruik van kerstverlichting op zonne-energie. Deze lichten laden overdag op en schakelen 's avonds automatisch in, waardoor je stroomkosten tot een minimum beperkt blijven.

Tips voor betaalbare kerstverlichting!

Hoewel de kosten van kerstverlichting aan stroom kunnen oplopen, zijn er zeker manieren om deze kosten te beheersen. Door over te stappen op energiezuinige opties, zoals LED-verlichting, en bewust om te gaan met het gebruik van je kerstverlichting, kun je genieten van een feestelijke ambiance zonder je zorgen te maken over een torenhoge energierekening. Dus, terwijl je je huis versiert voor de feestdagen, onthoud dat een beetje aandacht voor energie-efficiëntie kan resulteren in zowel een stralende sfeer als besparingen op je portemonnee.

Adv. Bol.com Gardena