Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe verpot je een plant?

Wil jij jouw plant optimaal laten groeien? Dan raden we aan om jouw plant eens in de zoveel tijd te verpotten. Merk je bijvoorbeeld dat jouw plant enorm is gegroeid in zijn huidige pot, dan kan het een goed idee zijn om jouw groene pot een grotere pot te geven. De wortels van een plant zie je niet, maar groeien ook mee met de plant. Ze kunnen het benauwd krijgen in een te kleine pot, en dat remt de groei. Een plant verpotten is veel meer dan enkel van de ene in de andere pot te verplaatsen. Geen stress! Wij vertellen je in dit artikel precies wat je wel en niet moet doen als je jouw plant gaat verpotten. Daarnaast geven we je extra tips voor een op-en-top gezonde plant! 

Waarom moet je een plant verpotten?  

Je neemt jouw plant-pot combinatie vaak snel voor lief. Je plant ziet er gezond uit en die pot die eromheen zit vind je ook zo tof. Toch is het verstandig om er eens bij stil te staan hoe lang je jouw plant al in deze pot houdt. De grond waarin de plant staat bevat veel voedingsstoffen die essentieel zijn voor de plant. In de natuur kan een plant natuurlijk veel langer putten uit de hoeveelheid aarde, in jouw pot is de aarde beperkt. Daarom is het belangrijk de grond af en toe te verversen, zo krijgt jouw plant weer nieuwe voedingsstoffen. Daarnaast kunnen de wortels ruimte te kort hebben om deze voedingsstoffen op te nemen. Al met al adviseren wij dus om je plant zo nu en dan te verpotten. Hieronder vertellen wij je precies hoe je een plant moet verpotten. 

Planten verpotten

Stap 1: op zoek naar een nieuwe pot 

Je verpot een plant meestal met de gedachte dat je hem groter wilt laten worden. Het is dus belangrijk dat je een nieuwe grotere pot uitzoekt. De vraag is natuurlijk: hoeveel groter? Daar is gelukkig een handige richtlijn voor. Idealiter kies je een pot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot. Heeft je huidige pot bijvoorbeeld een diameter van 10 cm, dan kies je voor jouw volgende pot een diameter van 12 cm. Zo geef je jouw groene vriend net dat extra beetje groeiruimte.  

Zodra je een nieuwe pot hebt uitgezocht, kun je hem gereed maken voor de nieuwe bewoner! Was de pot even goed met zeep en spoel hem om met water. Zo verwijder je eventuele bacteriën. Heb je gekozen voor een terracottapot? Zorg dan dat je deze 24 uur van tevoren goed onder water zet. Zo voorkom je dat hij straks meteen het water van jouw plant opzuigt. 

Stap 2: haal alle benodigdheden in huis 

De eerste stap is gezet, je hebt een nieuwe pot uitgekozen. Vervolgens zorg je dat je alle benodigheden in huis hebt om een plant te verpotten. Wat je precies nodig hebt? Verse potgrond, hydrokorrels en een flesje plantenvoeding. De juist potgrond is heel belangrijk voor de gezondheid van je plant. De ene plant is veeleisender dan de andere. Zo heb je makkelijke kamerplanten, waar je nauwelijks omkijken naar hebt. Maar ook planten die veeleisend zijn en veel verzorging en aandacht nodig hebben. Naast dat de ene plant meer water nodig heeft dan de andere, kan ook de grond van groot belang zijn! We helpen je op weg. 

Universele potgrond  

Als je naar de supermarkt of het tuincentrum gaat, zul je voornamelijk grote zakken universele potgrond tegenkomen. Deze potgrond bestaat grotendeels uit kokos en veen. De potgrond is luchtig en houdt water goed vast. In principe kun je deze potgrond inzetten voor elke soort plant. Vandaar de term ‘universeel’. Mocht je deze potgrond gebruiken, combineer hem dan met een handje hydrokorrels en perliet. 

Perliet 

Perliet kan gebruikt worden om de potgrond luchtiger te maken. Daardoor kunnen de wortels zich beter ontwikkelen en zal de plant sneller en mooier groeien. Perliet is een soort vulkanisch gesteente in de vorm van witte steentjes. Door een handje perliet toe te voegen aan je potgrond voorkom je dat de potgrond te drassig wordt na het water geven. Als er te veel water in de grond blijft staan, kan er wortelrot optreden. Dat wil je natuurlijk voorkomen! 

Stekjes potgrond  

Een stekje is een ander woord voor een jonge plant. Het is vaak een stukje plant die van een volwassen plant afhaalt, zoals een blaadje. Deze babyplantjes hebben extra voedzame potgrond nodig om te kunnen wortelen. Stekjes potgrond (ook wel stekgrond genoemd) beat precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen voor jonge planten. Bovendien is stekgrond heel luchtig, waardoor de kans op wortelrot kleiner is. 

Kokos potgrond  

Kokos potgrond klinkt je misschien gek in de oren. Maar wist je dat kokos er juist voor zorgt dat een potgrond lekker luchtig blijft? Kokos potgrond kun je het beste gebruiken voor hangplanten of kamerplanten met een tropische achtergrond. Denk hierbij aan een Monstera, Calathea of Strelitzia. Deze planten zijn de dichtheid van normale potgrond niet gewend en hebben na het water geven moeite met de zware grond rondom de wortels.  

Mediterrane potgrond  

De planten die je in Nederland kunt kopen komen overal ter wereld vandaan. Komt jouw plant uit het Middellandse Zeegebied? Dan kun je het beste Mediterrane potgrond kopen om de natuurlijke leefomgeving van de plant zo goed mogelijk na te bootsen. Voorbeelden van Mediterrane planten zijn olijfbomen, vijgenbomen en citrusplanten. Ze zijn gewend aan een droge grond met veel. Precies wat je vindt in de Mediterrane potgrond. Daarnaast zit er kokos en lava in deze potgrond, om de weerstand van je plant te boosten. 

Bonsai potgrond 

Ben jij een echte planten fan? Dan weet je waarschijnlijk ook hoe ingewikkeld het kan zijn om een bonsaiboompje te onderhouden en laten groeien. Ze zijn erg teder en vragen vaak extra aandacht en verzorging. Gelukkig is er een speciale potgrond voor deze speciale planten! Door te werken met bonsai potgrond, zal je jouw bonsai een kans geven op een beter en langer leven. De potgrond bevat al het extra’s wat een bonsaiboompje nodig heeft. Deze potgrond vind je bij de betere tuincentra. 

Cactus potgrond 

Zelfs voor cactussen is er speciale potgrond! In de winkel wordt dit ook wel potgrond voor succulenten of vetplanten genoemd. Deze voedzame grond is speciaal gemaakt voor planten die goed kunnen omgaan met een zeer uitgedroogde grond. Precies wat de cactus nodig heeft! Oorspronkelijk komen succulenten uit droge (woestijn)gebieden, ze zijn dus wel wat gewend. De cactus potgrond is droog, zanderig en zorgt voor een goede afwatering waardoor er geen wortelrot zal ontstaan. Zo kan je cactus lekker doorgroeien! 

Heb je de juiste potgrond gevonden? Dan kan het echte werk beginnen. Het laatste wat je nog moet doen: geef een uur voor je begint met verpotten je plant een volle lading water. Dit maakt het straks gemakkelijker om je plant uit de pot te halen en de wortels van de aarde te scheiden. 

Stap 3: maak je plant en pot gereed 

Heb je de juiste pot en plant bij de hand? Begin dan met het vullen van de nieuwe pot met de juiste potgrond. Als eerste stop je een laagje hydrokorrels in de pot. Deze zorgen voor een goede afvoer van het water, zodat er geen wortelrot ontstaat. Plaats daarna een klein laagje potgrond boven op de korrels.  

Vervolgens haal je jouw plant voorzichtig uit de oude pot. Trek voorzichtig met één hand aan de plant, en ondersteun de pot met je andere hand. Je kunt de pot een beetje ondersteboven houden, zodat de plant er gemakkelijker uitkomt. Als je de pot eraf hebt, heb je de ‘kuit’ in handen. Wroet vervolgens voorzichtig met je handen en vingers tussen de wortels, om de oude aarde tussen de wortels uit te halen. 

Stap 4: verpot je plant 

Nu je de plant van zijn oude pot en de oude aarde hebt verlost, is het tijd om hem in zijn nieuwe onderkomen te plaatsen. Vul de zijkanten – naast de wortels – aan met aarde. Druk de aarde voorzichtig een beetje aan om te kijken hoeveel er nog bij kan. Is je pot tot ongeveer een centimeter onder de rand gevuld? Dan ben je klaar! Geef jouw nieuwe plant-pot combinatie nu een plekje in huis. Het liefst een plek met indirect zonlicht, dus waar je plant niet in de volle zon staat maar wel daglicht ontvangt.  

Stap 5: nazorg 

De eerste weken na het verpotten van je plant, heeft hij wat extra aandacht nodig. Check om de dag even hoe je plant erbij staat en voel of de aarde nog een beetje nattig is. Je plant heeft een hele transformatie meegemaakt, dus wat extra liefde is gewenst. Geef je plant regelmatig een scheutje water en houd het zonlicht in de gaten. 

De beste tijd om een plant te verpotten 

Een plant verpotten kun je het beste in het voorjaar doen. Waarom? In de lente komt jouw plant in een soort groeifase terecht. Het verpotten van een plant is best intensief voor een plant en kan schade aan de wortels veroorzaken. In de lente (of zomer) heeft hij genoeg kracht om hiervan te herstellen. Je plant haalt zijn energie namelijk uit warme temperaturen en veel (zon)licht. Daarnaast groeit je plant ook het meeste in de lente- en zomermaanden. Zo kan hij in zijn nieuwe grote pot dus lekker z’n gang gaan.  

Plant verpotten: hoe vaak per jaar? 

Een klus als je plant verpotten wil je natuurlijk niet elke dag doen. Goed nieuws: dat hoeft ook niet! Liever niet zelfs. De meeste planten houden het maandenlang uit in hun pot, zeker als ze er genoeg groeiruimte bij hebben gekregen. Andere, vaak kleinere plantjes (stekjes) kunnen snel de lucht in schieten en hard groeien. Deze zul je misschien wat vaker moeten verpotten. Hoe vaak je een plant precies moet verpotten hangt dus af van de groeikracht. Als leidraad kun je één keer per jaar verpotten nemen. 

Zo, we hopen dat je na dit artikelen precies weet hoe, waar en wanneer je een plant moet verpotten. Als je wil dat je een plant jarenlang goed blijft, is verpotten zeker aan te raden. Ook omdat je plant dan lekker snel groeit. Veel succes met het verpotten van je plant!  

 
Adv. Bol.com Gardena