Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Een konijnenrek in je tuin

Konijnen zijn leuke beesten die veel gezelligheid en levendigheid in je huis of tuin brengen. Maar wat heeft een konijn eigenlijk voor huisvesting nodig? Lees hier waar je op moet letten voordat je een konijn aanschaft!

Tegenwoordig zijn er veel soorten konijnenhokken verkrijgbaar. Je hebt natuurlijk het binnenhok: dit hok staat binnenshuis op de vloer en is vrij klein. Het buitenhok heeft ongeveer dezelfde afmetingen, maar staat op poten en is wat meer afgesloten om het konijn te beschermen tegen regen en kou. Je hebt ook de ‘gewone’ ren, deze kun je binnen of buiten neerzetten om je huisdier even te laten spelen. Hierna berg je de ren weer op. De meest konijnvriendelijke oplossing is de vaste ren met een hok erin, zodat je konijnen ieder moment van de dag hun poten kunnen strekken.

Konijnenrek met hok: waarop letten?
De konijnenren moet zijn gemaakt van stevig gaas. Kippengaas voldoet niet, want daar bijten je kersverse huisdieren zich zo doorheen. In de ren moet een hok moet voldoende beschutting staan, bijvoorbeeld een los konijnenhok op pootjes die je in je zelfgemaakte ren zet. Als het hok niet te hoog staat en er genoeg ruimte voor is, springen ze hier zelf in en uit. Het hok kan niet op de grond staan, omdat er dan vocht in het hout trekt.

In veel tuincentra zijn ook konijnenhokken met ren te koop. Let er wel op dat deze hokken groot genoeg zijn: één vierkante meter per konijn is het minimum.

Let op gevaarlijke dieren en planten
Konijnen zijn meesterontsnappers. Geef ze hiervoor geen kans: zorg dat de ren hoog en het liefst van de bovenkant afgesloten is, want konijnen kunnen enorm hoog springen. Ze zijn ook nog eens gek op tunnels graven, dus zorg ook voor stevig gaas of steen onder de aarde in de ren. Wanneer je in een landelijke omgeving woont, mogen er geen vossen of andere roofdieren bij kunnen.

Let erop dat er geen giftige planten in de buurt zijn waar je konijnen aan kunnen gaan knagen. Voor meer beschutting kun je wat niet-giftige planten rondom de ren zetten, het liefst planten waar ze ook een beetje van kunnen eten. Op internet zijn uitgebreide lijsten te vinden waarop alle giftige en eetbare planten voor konijnen vermeld staan.

Arbeidsintensief
Een konijn is een ontzettend leuk huisdier, maar bedenk van tevoren of je wel genoeg ruimte hebt voor de verzorging. Konijnen hebben dagelijks eten en drinken nodig en hun hok moet regelmatig worden verschoond, anders worden ze ziek.

Konijnen zijn gezelschapsdieren: je kunt dan ook het best twee of meer konijnen nemen. Dierenasiels geven daarom ook geen konijn weg als je van plan bent dit dier in zijn eentje te houden. Heb je hier genoeg tijd en ruimte voor, dan is zijn konijnen een zeer gezellige en levendige toevoeging aan je tuin!

Adv. Bol.com Gardena