Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Valentijnsdag 2015 staat weer voor de deur!

Lisa Garden op 30-01-2015

Roze rozen, chocolade in hartjesvormen, kaarten en romantische uitstapjes. Zaterdag 14 februari 2015 staat in het teken van hartstocht. Valentijnsdag is voor velen hét moment om de liefde te verklaren. Of dit nu de eerste toenadering is, of een bezegeling van een jarenlange relatie, Valentijnsdag maakt net die extra kriebels in mensen los. Niet alleen bij geliefden, of potentiële partners, ook bij vriendschappen en familie staat deze dag in het teken van dat beetje extra affectie. Valentijnsdag wordt al jaren gevierd als het feest van de romantische liefde, maar wist je dat de oorsprong gehuld is in mysteries? Er zijn namelijk verschillende theorieën over de geschiedenis van Valentijnsdag.

De eerste theorie over het onstaan van Valentijnsdag: Claudius II 

De eerste mogelijke oorsprong van Valentijnsdag neemt ons mee naar de 3e eeuw na Christus, de tijd van de christelijke priester Sint Valentijn uit Rome. Volgens de overlevering bestond er in die tijd een keizerlijke wet die het soldaten verbood om te trouwen omdat men geloofde dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld. Valentijn was echter van mening dat liefde alles overwon en hij zou in het geheim toch soldaten hebben gehuwd. Keizer Claudius II (268-270) ontdekte dit en hij liet Sint Valentijn op 14 februari 269 soldaten executeren. Zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde, in plaats van de brenger van de liefde zoals hij nu wordt afgebeeld. De kans is echter groot dat dit verhaal er pas later is bij verzonnen, want het enige bekende biografische feit van Valentijn is zijn sterfdatum.

De tweede theorie over de oorsprong van Valentijnsdag: Lupercalia

Een andere mogelijke oorsprong van Valentijnsdag is het Romeinse feest Lupercalia, dat eveneens plaatsvond op 14 februari. Dit festival werd gehouden ter ere van Lupercus, de god van de schaapherders, en Lupa, de wolvin die Romulus en Remus opvoedde. Het feest begon, volgens een beschrijving van de Griekse historiograaf Plutarchus, met de rituele slachting van een hond en twee geiten. De geitenhuiden werden vervolgens verwerkt tot een aantal riemen. Deze riemen werden gebruikt voor een aantal jonge mannen, die naakt door de straten van Rome renden. Ze gebruikten de riemen om uit te halen naar de toegesnelde en zeer enthousiaste vrouwen. Iedere vrouw die geraakt werd zou namelijk zwanger worden, of, indien ze dat al was, een goede bevalling hebben. De enige romantische connectie tussen dat feest en de huidige Valentijnsdag is de datum. Historici vermoeden daarom ook hier dat het verband tussen Valentijnsdag en de Lupercalia een later verzinsel is.

De derde en laatstje theorie over de oorsprong van Valentijnsdag: Chaucer

Bij bovenstaande theorieën voert het vermoeden dat het een verzinsel is de boventoon. De deze theorie lijkt de beste omschrijving te geven van de werkelijke geschiedenis van Valentijnsdag. De eerste echte historische vermelding van Valentijnsdag is afkomstig van de veertiende-eeuwse schrijver  Geoffrey Chaucer. Hij schreef in zijn ‘Parlement of Foules’ (1382) de volgende zin: “Want dit was op Sint Valentijns dag, als elke vogel zijn maatje komt kiezen”. Aanvankelijk werd aangenomen dat Chaucer hiermee verwees naar 14 februari, maar de meeste vogels in Engeland paren niet zo vroeg in het jaar. Het is dan ook waarschijnlijker dat hij verwees naar 2 mei, de heilige dag van Sint Valentijn van Genoa, of dat hij de traditie volledig verzonnen had. Desalniettemin vonden de termen ‘Valentijn’ en ‘Valentijnsdag’ sindsdien al snel intrede in de romantische literatuur. Zo zong het personage Ophelia in het toneelstuk Hamlet (1600-1601) van Shakespeare:

To-morrow is Saint Valentine’s day,
All in the morning betime,
And I a maid at your window,
To be your Valentine.

Valantijnsdag in de 19e eeuw

Aan het begin van de 19e eeuw sloeg de traditie van Valentijnsdag over op de gehele bevolking. De prijzen voor het versturen van post gingen naar beneden, waardoor het voor iedereen betaalbaar werd om een kaartje te verzenden. Met name in het streng Victoriaanse Engeland koos men ervoor om dit anoniem te doen, zodat men ondanks de sociale nadruk op kuisheid toch een passievolle liefdesverklaring op kon stellen. Verder verschoof de nadruk van Valentijnsdag steeds meer van anonieme liefdesverklaringen naar liefde in het algemeen, zodat er meer mensen bij de feestdag betrokken konden worden. 

Zoals u heeft kunnen lezen staat de geschiedenis van Valentijnsdag niet vast. Heel veel historici gissen, maar niemand weet precies zeker hoe deze dag is ontstaan. Belangrijker is om te weten wat deze dag in het heden betekent: aandacht voor de liefde.

Originele Valentijnscadeaus voor hem

Bij Valentijnsdag denken de meeste mensen aan kaarten, chocola en samen uit eten gaan. Daar is absoluut niets mis mee, jij kent jouw partner immers het beste. Wie dit jaar echter alle clichés overboord wil gooien en net even iets creatiever uit de hoek wil komen, moet vooral verder lezen. 

 1. Maak een lijstje voor hem met redenen waarom hij zo geweldig is en waarom jij zo zielsveel van hem houdt. Om het extra speciaal te maken, maak je er een ouderwetse brief van. Dit doe je als volgt: Maak het papier voor het schrijven nat met thee en leg het vervolgens op de verwarming om te drogen. Je houdt een vergeeld vel over, met vlekken en lichte vervormingen. Maak het papier af door met de randjes van het papier af te branden boven een kaars. Doe dit subtiel, anders ziet het er te gemaakt uit. Schrijf nu met een vulpen en met onregelmatige druk op het papier. Dit is overigens ook een prima Valentijnscadeau voor haar ;)
 2. Je kunt je liefdesverklaringen ook op roze post-its schrijven en in de vorm van een hart op de badkamerspiegel plakken. Romantiek gegarandeerd!
 3. Let’s make love.. uhm.. beer! Houdt hij wel van een biertje en is hij een echte ‘doe-het-zelver’? Geef hem dan deze ‘Beer Making Kit’ cadeau. Uiteraard is het dan stiekem wel de bedoeling om hier een gezamenlijke activiteit van te maken. Bekijk hier de Beer Making Kit en bestel hem nu het nog kan want hij moet van ver komen!
 4. Kan jullie liefdesleven wel wat ‘pittigheid’ gebruiken? Dan is dit ‘sexy requests spel’ wellicht het ideale Valentijnscadeau.
 5. Wil je hem graag iets praktisch geven, zoals die sneakers waar je hem al heel lang naar ziet kijken? Geef er dan een romantisch tintje aan door het in te pakken in wit cadeaupapier wat je hebt versierd met roze of rode lippenstift kusjes. Schrijf  een  lieve of stoute tekst aan de binnenkant om het af te maken.

Originele Valentijnscadeaus voor haar

 1. Als je een beetje handig bent, maak je van aardbeien gemakkelijk rozen. Bevestig er een steeltje aan en zet ze in een vaas met een bodem van chocola. Gegarandeerd de meest romantische chocolade fondue ooit! 
 2. Heeft ze toevallig  wel eens laten vallen welke jurk ze wel zou  willen hebben? Koop hem, leg hem voor haar klaar en doe er een briefje bij hoe laat ze bij jullie favoriete restaurant moet zijn. Met die jurk aan, uiteraard. 
 3. Heb je niet zo’n ruim budget, maar wil je wel graag iets bijzonders geven? Met een glazen pot, papier, inkt en een stukje touw kom je een heel eind!
 4. Als je wel een ruimer budget hebt is een overnachting in een sterrenkubus een optie. Geniet tot diep in de nacht van de prachtige sterrenhemel.
 5. Wil je dit jaar echt compleet ‘over the top’ gaan? Neem haar dan mee naar Finland voor een bijzondere iglo overnachting met het noorderlicht op de achtergrond. 
 6. Een dagje wellness is een heerlijke manier om samen te ontspannen. Je verwent haar er niet alleen mee, stiekem verwen je jezelf ook een beetje. Sluit de dag af met een romantisch diner. 

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer originele cadeaus om je geliefde mee te verrassen. Wat je ook kiest, wij wensen je een hele romantische dag toe! 

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Tuincentrum Overzicht.nl

Schrijf u hieronder in voor de nieuwsbrief en ontvang tuintips en andere leuke tuinartikelen maandelijks in uw mailbox of volg Tuincentrum Overzicht.nl op Facebook, Twitter of Google+


Tot snel, op Tuincentrum Overzicht.nl!

Adv. Bol.com Gardena